RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)

- Politiet manipulerte i avhør

Sist oppdatert:
Drapsetterforsker med oppsiktesvekkende påstander.

En av Norges mest erfarne drapsetterforskere, Asbjørn Rachlew, sier til Magasinet Plot at norsk politi i flere tiår jobbet i det skjulte med avhørsmetoder som hadde til hensikt å sette grunnleggende menneskerettigheter til side.

- Politiets utgangspunkt var alltid at den siktede var skyldig, og det var vår oppgave å bevise dette, sier Rachlew til magasinet.

Rachlew, som har tatt doktorgrad i justisfeil ved politiets etterforskning, forteller at han selv var en del av regimet hvor manipulasjon og skitne triks var helt sentralt.

Les også: - Det er en menneskekennel

FBI-inspirert modell
Etterforskeren mener det som er verst, ifølge ham, er at norske avhør i mer enn 10 år tok utgangspunkt i en FBI-inspirert modell. En modell som mange kritikere hevder har ført en rekke til justismord i flere land.

I Plot kommer det også fram at det gjennom interne politinotater ble anbefalt å gjøre avhørene så langdryge som mulig, for å få forsvareren til å forlate avhørsrommet. På den måten fikk politiet være alene med mistenkte, og manipulasjonen kunne starte, ifølge magasinet.

Rachlew er i dag rådgiver for politiets avhørere i store straffesaker, og jobbet blant annet med teamet som avhørte Anders Behring Breivik.

Les også: Her luftes fangene én time daglig

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere