*Nettavisen* Nyheter.

- Politiet misbruker isolasjon

Foto: Politiet

Forsvarsadvokater i Bergen reagerer på det de mener er overdreven og unødvendig bruk av isolasjon for fanger i varetekt.

10.04.06 08:50

En 22-åring satt i full isolasjon i Bergen fengsel i 56 dager for et år siden. En annen mann satt 110 dager på samme måten, helt alene på cellen 23 timer i døgnet, uten annen menneskelig kontakt enn fengselsbetjeningen og forsvarsadvokaten. I den påfølgende rettssaken ble han frikjent.

Når politiet ber om isolasjon i forbindelse med varetektsfengsling, er begrunnelsen fare for bevisforspillelse eller vitnepåvirkning. Isolasjon skal da gjøre politiets etterforskning enklere. Men mange ganger står etterforskningen helt stille, noe som får mange Bergens-advokater til å reagere på bruken av isolasjon, skriver Bergens Tidende.

- Det begjæres rutinemessige og nesten ukritisk isolasjon, og domstolen innvilger det for lett. Politi og domstol har ikke forstått hvor stor påkjenning det er å sitte totalt isolert, sier advokat Kaj Wigum til avisen. Advokat Arild Dyngeland forteller at en av hans klienter i isolasjon forsøkte å ta sitt eget liv.

Norge er blitt kraftig kritisert av FN for sin behandling av varetektsfanger og bruken av isolasjon.

Annonsebilag