RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
En demonstrant avbildet på Uavhengighetsplassen i Kiev tidlig fredag.
En demonstrant avbildet på Uavhengighetsplassen i Kiev tidlig fredag. Foto: Bulent Kilic (Afp)

- Politikere og rike folk rømmer landet

Sist oppdatert:
Ekspert tror nattens avtale er et tegn på at det rakner i rekkene rundt president Viktor Janukovitsj.

(Nettavisen): Natt til fredag ble det forhandlet fram en avtale mellom partene som trolig kan løse krisen i Ukraina.

SISTE: Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold i Ukraina som ikke er strengt nødvendig.

- Hvis dette er riktig, så er det veldig bra. Det er nesten en seier for opposisjonen, sier Ukraina-ekspert og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Tor Bukkvoll, til Nettavisen.

Følg den siste utviklingen i direkterapporteringen lenger nede i saken.

Innholdet i avtalen offentliggjøres i løpet av fredag formiddag.

- Det er en uavhengig parlamentariker som har sagt at avtalen inneholder tre ting. Man skal tilbake til konstitusjonen fra 2004 innen 48 timer, man skal få en ny regjering innen ti dager og nytt presidentvalg i desember, sier Bukkvoll.

Konstitusjonen fra 2004 vil blant annet frata mye av makten til presidenten.

- Rømmer landet
Bukkvoll sier det går rykter om at sentrale politikere rundt Janukovitsj flykter fra landet.

- Jeg ser at det offentliggjøres på ukrainske hjemmesider passasjerlister på flyplassene hvor man kjenner igjen en del navn. Det gjelder folk i regjeringspartiet som tror de kan få en slitsom tid i ettertid i Ukraina. Men det er foreløpig rykter, sier Bukkvoll.

Norske Ane Tusvik Bonde befant seg på flyplassen i Kiev torsdag kveld. Hun sier det virker som at mange velstående ukrainere velger å flykte landet.

- Man ser på flyplassen her at mange reiser fra landet. Et billettkontor bekrefter pågangen og kommenterer tørt at folk rømmer, skriver Tusvik Bonde i en melding til NTB.

- Rakner rundt Janukovitsj
Bukkvoll sier at nattens avtale kan være et tegn på at Janukovitsj er i ferd med å miste støtte blant sine egne tilhengere.

- Noe som kan ha påvirket situasjonen, er at det har raknet i Janukovitsjs egne rekker. Det er flere partimedlemmer i hans parlament som har trukket seg i protest mot blodbadet i Kiev.

- Generalstabssjefen nekter å beordre militæret mot folket, og i morgentimene var det melding om at nestsjefen i hæren hadde gått av. Det har raknet rundt Janukovitsj. 

Følg direkterapporteringen fra Ukraina:

- Ser lysere ut
Bukkvoll er forsiktig med å tegne et optimistisk bilde av situasjonen, men vedgår at det kan gå mot en løsning på den blodige konflikten.

- Det ser lysere ut enn noen gang tidligere. Det er en reell mulighet for at denne avtalen blir overholdt, sier han.

Flere titalls drept
Flere titalls mennesker ble drept da opprørspoliti og demonstranter barket sammen på Uavhengighetsplassen i Kiev torsdag. Politiet skjøt med skarpt mot demonstrantene, som svarte med å kaste brannbomber.

- Ingen hadde planlagt at dette skulle skje. Det var en ekstrem voldsspiral som ingen av sidene hadde planlagt. Men det er ikke vanskelig å forstå at det skjer når opprørspoliti og demonstranter står ansikt til ansikt. Begge sidene er fortvilet og livredde. Alt som skal til for at det eskalerer, er en gummikule som avfyres og treffer feil, sier Bukkvoll.

- Kampene fikk sin egen logikk. Det var verken Janukovitsj eller opposisjonen som styrte dette på noe vis. Men Janukovitsj hadde hele tiden muligheten til å trekke opprørspolitiet tilbake, noe han ikke gjorde. Det var fryktelig voldsbruk hos begge parter, understreker han.

- Har Janukovitsj blod på hendene, Bukkvoll?

- Som president i et land, så har man det øverste ansvaret. Men hvem som har skyld for det som skjedde i går, det må en etterforskning i ettertid vise.

President Viktor Janukovitsj (bildet), representanter for opposisjonen og utenriksministrene fra Polen, Tyskland og Frankrike har deltatt i samtalene om avtalen.

Fakta: Fakta om uroen i Ukraina

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* EU og Ukraina hadde forhandlet i flere år om samarbeid og frihandel da president Viktor Janukovitsj i november i fjor ga beskjed om at han ikke ville undertegne avtalen.

* Noen uker senere blir det klart at landet i stedet inngår en avtale med Russland, som tilbyr billigere gass og lån.

* Flere hundre tusen demonstranter har deltatt i protester mot regjeringen siden begynnelsen av desember. De ønsker et sterkere forhold til EU framfor Russland. Den tidligere proffbokseren Vitalij Klitsjko er blant opposisjonslederne.

* Opposisjonen krever nyvalg før de vil avslutte demonstrasjonene og okkupasjonen av flere offentlige bygninger i sentrum av Kiev.

* De siste tre månedene har det vært flere runder med voldelige sammenstøt med politiet.

* I slutten av januar var det meldt om fem drepte demonstranter i sammenstøtene mellom opprørspoliti og demonstranter i Kiev.

* 28. januar gikk statsminister Mykola Azarov og hans regjering av.

* 6. februar lovet president Viktor Janukovitsj å gjennomføre en grunnlovsreform.

* 18. februar kom det til nye voldelige sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter på Uavhengighetsplassen i Kiev.

* Minst 26 personer har mistet livet i volden i Kiev de siste dagene, og mange andre er skadd. Ti av de døde er politimenn, og fem av disse skal ha blitt skutt og drept av en snikskytter.

* 19. februar varslet EU at unionen er i ferd med å utarbeide sanksjoner mot Ukraina. President Janukovitsj og opposisjonen ble enige om det de kalte en våpenhvile.

* Torsdag morgen var det igjen omfattende sammenstøt på Uavhengighetsplassen i Kiev. Øyenvitner meldte om 15 drepte.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere