*Nettavisen* Nyheter.

- Politikerne er turister i egen by

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Osloborgerne Firdawsa Ahmed (30) og Saad Hashi (27) forteller hvor skoen trykker mest i Oslo.

31.08.11 21:25

BOTANISK HAGE (Nettavisen): Firdawsa Ahmed og Saad Hashi stemte ved forrige kommunestyrevalg og har allerede forhåndstemt i forbindelse med årets valg. De har begge klare meninger i forhold til den pågående valgkampen og hvilke saker de mener er viktigst i Oslo.

- De viktigste sakene i kommunevalget er skole og utdanning. Barn og unge må ha like muligheter, men slik det er i dag så viser de nasjonale prøvene at det er store utfordringer på østkanten, sier Firdawsa til Nettavisen.

Saad er enig. Han konstaterer at det er store skjevheter i Oslo og at det ikke er slik at hvem som helst kan bo hvor som helst.

Bedre fritidstilbud
- Det snakkes om «mangfold» og «vi», men i realiteten er Oslo delt i øst og vest. Østkanten har en del problemer som ikke vestkanten sliter med, og det er ikke slik at innvandrere bor spredd i hele Oslo, sier han.

- Spørsmålet er vel heller om man vil ha en samlet by eller være fornøyde med de skjevhetene som er. Jeg oppfatter en del politikere som turister i egen by. De kjenner ikke bydelene og vet ikke hvilke utfordringer de står overfor, mener Firdawsa.

- Det burde foreksempel arbeides mer aktivt for at unge skal få et bedre fritidstilbud. Hvis man ikke driver med organisert idrett er det få andre ting man kan gjøre som ikke koster penger. Dette kan føre til at unge lettere sklir inn dårlige miljøer, sier Saad.

Settes i bås
Både Saad og Firdawsa mener mange politikere bidrar til å skape større forskjeller ved at det i altfor stor grad fokuseres på hvor du kommer fra, og ikke hvilke problemer du har.

- Innvandrerbarn som er født og oppvokst i Norge, og føler seg norske, blir stadig minnet på at de kommer fra et annet land. Dersom du har lesevansker trenger det ikke utelukkende skyldes at du har utenlandske foreldre, sier Saad.

- Det er sant, sier Firdawsa og legger til at hun tror mange ikke-vestlige innvandrere føler at de settes i bås og kategoriseres av politikere, som kun ser på statistikk når de diskuterer innvandring.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dårlig kunnskap
Hun mener dagens innvandringsdebatt er preget av kunnskapsløshet og lite fakta. Dersom man skal bruke statistikk i innvandringsdebatten i Norge, bør statistikkmaterialet bli mer nøyaktig. Dessverre er det et stort gap mellom de som har god kunnskap om innvandring, og de som prater høyest om det i debatter, sier hun og trekker frem terroraksjone 22. juli som et eksempel:

- Å kategorisere og forenkle i innvandringsdebatten er farlig. Det er som om vi etter 22. juli skal si at alle kristekonservative er terrorister. De fleste skjønner at dette er hinsides all fornuft, fordi de kan nok om kristendommen som religion til å forstå at gjerningsmannens holdninger ikke er representative for andre kristne. Islam derimot, er det få som kan like mye om. Derfor er det lettere å generalisere ut i fra enkelthendelser der muslimer er innblandet. Denne kunnskapsmangelen tror jeg enkelte partier utnytter i valgkampen, sier hun.

Redd for attentater
På spørsmål om de føler seg trygge i Oslo svarer begge at de opplever byen som trygg. Firdawsa forteller likevel at hun tar sine forholdsregler.

- Jeg planlegger veien hjem og unngår å gå hjem alene om kvelden. Det er ekkelt med alle overfallsvoldtektene i Oslo, sier hun.

Saad er ikke redd for å gå alene i Oslos gater, men forteller at han etter 22. juli har vært bekymret for attentater mot moskeer i Oslo.

- Etter 22. juli har det ikke blitt gjort noen sikkerhetsmessige tiltak i moskeer i Oslo, sier han.

Begge ønsker de mer synlig politi eller vektere i gatene i belastede områder. I tillegg mener Saad at politiet burde slå like hardt ned på alle kriminelle handlinger.

- Et eksempel på at dette ikke skjer er khat-problematikken. Det er et narkotisk stoff som omsettes i stor skala i Oslo, men politiet har for lite kunnskap om dette narkotiske stoffet til å sette inn riktig tiltak og ressurser for å bekjempe det. I hele sommer har folk ligget utenfor politihuset på Grønland og tygget khat uten at politiet har reagert. Mange har et avhengighetsproblem, men ingen vet hvordan de kan få hjelp. Dersom norske ungdommer hadde tygget khat tror jeg man ville satt inn mer ressurser, sier han.

LES OGSÅ: Én person drept i skytedrama

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.