*Nettavisen* Nyheter.

- Politikerne må holde det de lover i festtaler

Birgitte Brekke er generalsekretær i Frivillighet Norge. Hun har klare oppfordringer til kommunepolitikerne. Foto: Frivillighet Norge

- Og tenke frivillighet i alt de gjør, oppfordrer generalsekretær i Frivillighet Norge, Birgitte Brekke.

Valgkampen er i full gang og både lokal- og rikspolitikere har kommet på banen i anledning fylkes- og kommunevalget 2011.

- Dialog med frivillige er et stort fortrinn
Nettavisens gjesteredaktør for dagen, Ole Ueland (H), er en av disse. På hans oppfordring gir vi også stemme til en annen viktig del av det politiske landskapet - en gruppe som ikke minst har påvist viktigheten av sitt engasjement etter terrorangrepene 22. juli: De frivillige.

Les også intervju med gjesteredaktøren her

- De kommunene som allerede har et organisert samarbeid med frivillige organisasjoner, kommer til å merke at arbeidet med å støtte og følge opp de som er berørt av terrorangrepene 22. juli blir mye lettere. Dette er fordi at de allerede har en dialog, noe som er et stort fortrinn. Det er mange som nå trenger en utstrakt hånd og et lokalsamfunn som stiller opp, og det er veldig viktig at politikerne ser behovet for dette nå og fremover, sier Generalsekretær i Frivillighet Norge, Birgitte Brekke, til Nettavisen.

- Samarbeidet med frivilligheten må institusjonaliseres
Hun har flere oppfordringer til kommunepolitikerne om hvordan de kan gjøre lokalsamfunnet bedre:

- Vi mener at kommunepolitikere må tenke frivillighet i alt de gjør. De må bli mye flinkere til å kjenne det lokale organisasjonslivet i kommunene, de må tenke ressurser, de må vite hva de frivillige jobber med, og så må de tenke samarbeid. Politikerne må spørre seg hvordan man best kan samarbeide med de frivillige organisasjonene, sier hun, og har en klar visjon for hvordan dette skal gjennomføres:

- For å lykkes med dette, må kommunene institusjonalisere samarbeidet med frivilligheten; det må systematiseres og organiseres.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

- EU-reglene gir rom for unntak
Brekke påpeker videre at kommunene har mye mer igjen for å satse på frivillige heller enn kommersielle aktører. og begrunner det slik:

- Vi oppfordrer også politikerne til å gi non profit-institusjoner på helse og omsorgsfeltet uttelling for den merverdien som ligger i deres tjenestetilbud og prioritere og gjøre avtaler med dem framfor med kommersielle aktører. Kommunene får mye mer igjen for å satse på de ideelle aktørene som tjenesteleverandører enn de kommersielle. EU-reglene gir rom for å gjøre unntak fra krav om offentlig anbud, og denne oppfordrer vi kommunene til å bruke.

Etterlyser møteplasser for minoriteter
Generalsekretæren mener et større samarbeid med frivilligheten også kan bidra til et mer samlet lokalsamfunn.

- Vi oppfordrer videre til å samarbeide med organisasjoner i kommunene om å skape møteplasser for majoritets- og minoritetsgrupper. I mange kommuner lever minoritetsgrupper- og organisasjoner isolert fra majoritetsbefolkningen. Det fins mange minoritetsorganisasjoner. De er viktige i lokalsamfunnene. For å få til samarbeid mellom minoritetsorganisasjoner og tradisjonelle norske organisasjoner, og for å få flere med minoritetsbakgrunn til å melde seg inn også i de tradisjonelle norske organisasjonene, må kommunen etablere møteplasser. Dette vil være et viktig bidrag til integreringen i frivillig sektor.

- Politikerne må holde det de lover i festtaler
En måte å støtte opp under frivillig arbeid er å gi mer driftsstøtte til organisasjonene, ikke bare prosjektstøtte, mener Brekke og utdyper:

- Sist, men ikke minst er vi opptatt av at politikerne skal gjøre alvor av det de lover i festtalene sine. Det loves ofte mer driftsstøtte fordi det fordrer langt mindre byråkrati for organisasjonen, men gjennomføres ikke i praksis. I stedet etableres nye prosjektstøtteordninger som retter seg direkte mot én aktivitet. Dette er mer arbeidskrevende og dyrere for organisasjonene. Eksempelvis kreves en selvstendig revisorerklæring og både to og tre innrapporteringer til kommunen i løpet av året. Organisasjonene står friere til å bruke driftsstøtten, men til tross for gjentatte løfter om endring, står den i praksis stille, konstaterer hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.