*Nettavisen* Nyheter.

- Polititjenestemenn fikk inntil 1,5 mill. i lønn

En politimann avbildet ved Politiets Utlendingsinternat ved Trandum leir i Ullensaker. Dette er Norges eneste lukkede forvaringssenter for utlendinger. Her kan utlendinger holdes innesperret, i hovedsak fordi de skal uttransporteres fra landet eller i forbindelse med å avgjøre persons identitet. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Nå mener Politidirektoratet at Politiets utlendingsenhet har ryddet opp i den økonomiske styringen.

I fjor kom Politidirektoratet (POD) med en tilsynsrapport som blant annet stilte spørsmål ved om kravene til økonomistyring i staten ble overholdt i Politiets utlendingsenhet (PU). Samtidig påpekte rapporten at praksisen med pengebruken ikke var i tråd med god internkontroll.

Ifølge Aftenposten, påpekte tilsynsrapporten at PU hadde store problemer med å styre overtidsbruken. Det høye overtidsforbruket skyldtes i stor grad dyre uttransporteringer, men det ble påpekt at påfallende mange uttransporteringer skjedde i helgene.

1,5 mill. i lønn
I rapporten vises det også til at enkelte polititjenestemenn i PU kunne ta ut en lønn på mellom én million og halvannen million kroner, inkludert overtid, i 2013.

PU, som er underlagt POD, fikk en frist fra sistnevnte fram til juli i fjor til «å rette opp manglene som var påpekt i rapporten».

POD hevder PU nå har tatt grep etter den siste tilsynsrapporten.

- PU fikk pålegg om å rydde opp i de punktene som tilsynsrapporten påpekte. Mange av funnene i rapporten ble allerede utbedret tidligere og i sammenheng med omorganiseringen i PU, sier seksjonssjef i POD, Jan Eirik Thomassen, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiets utlendingsenhet holder til i Økernveien 11-13. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- PU har tatt grep
- I styringsdialogen har dette temaet blitt tatt opp av Politidirektoratet med jevne mellomrom, og PU har da rapportert om at de hadde rettet opp det som var kritikkverdig. Hovedinntrykket er at PU har tatt grep for å skape bedre rutiner og ansvarslinjer for å unngå at de nevnte punktene kunne gjenta seg, sier Thomassen.

Hovedverneombud i PU, Einar Sagli, uttalte nylig at det hersket en økonomisk ukultur i etaten.

- PODs tilsynsrapporter er satt til side, og har ingen verdi i dette systemet, uttalte Sagli til Nettavisen mandag.

Les også: Politiets utlendingsenhet brukte ledere til flyttejobb
Les også: Varsler om økonomisk ukultur i politiet

Anklager
I sitt innlegg om økonomisk ukultur i PU, som er publisert hos Politi Forum, fremmer Sagli en rekke anklager om kritikkverdige forhold i etaten.

POD opplyser til Nettavisen at de ikke ønsker å kommentere påstandene til Sagli.

Lokalleder for Politiets Fellesforbund (PF) i PU, Andreas P. W. Adolfsen, skriver i et motsvar på innlegget til Sagli at PF ikke har blitt varslet om ett eneste tilfelle om at ansatte har blitt beordret til å jobbe overtid mot sin vilje.

«Det er stort sett det motsatte som er tilfelle, der de ansatte glemmer at også de selv har ett ansvar for å følge lover og regler, eller at de selv glemmer at de har et liv også utenom jobben i sin iver etter å få tjenesten til å gå opp,» skriver Adolfsen.

PU erkjente overfor Nettavisen mandag at de har avdekket to tilfeller av brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser om overtid i 2015, som involverte sivilt ansatte i PU. Sivilt ansatte kan ikke overskride 200 overtidstimer i året.

Les også: Høyre-politiker hardt ut mot politiets overtidsbruk

- Ledelsen er på ballen
«Jeg opplever både at ledelsen i PU og politisk ledelse er «på ballen» for å løse de løpende utfordringene vi når står ovenfor. De har jobbet hardt for en ekstrabevilgning som sikrer en stor oppbemanning, og det jobbes på spreng for å løse logistikken.,» skriver han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag