Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Port-au-Prince er et likhus

WYCLEF JEAN ble skutt i håden på Haiti, som er hans fødested. Her snakker han ut om situasjonen i den jordskjelvrammede landet, og klarer ikke å holde tårene tilbake.
WYCLEF JEAN ble skutt i håden på Haiti, som er hans fødested. Her snakker han ut om situasjonen i den jordskjelvrammede landet, og klarer ikke å holde tårene tilbake. Foto: DIANE BONDAREFF (AP)
Nå krever Wyclef Jean at hovedstaden evakueres.

Den verdenskjente artisten Wyclef Jean, som er født i Haiti, har engasjert seg enormt i hjelpearbeidet i det katastroferammede landet. Han har blant annet besøkt katastrofeområdet, og deltatt aktivt i redningsarbeidet.

- Port-au-Prince er et likhus, sa Jean til journalister under en pressekonferanse i Manhattan.

Tårene trillet nedover kinnene da artisten fortalte om hvordan han fjernet likene av barn og voksne vekk fra gatene i hovedstaden.

Storstilt evakuering
Nå oppfordrer han myndighetene til å gjennomføre en storstilt evakuering av alle innbyggerne i hovedstaden, og plassere dem i provisoriske flyktningeleirer utenfor Port-au-Prince, melder nyhetsbyrået AP.

- Vi må evakuere minst to millioner mennesker, sier Jean.

Det er lettere sagt enn gjort å overtale et par millioner mennesker til å forflytte seg ut av byen.

Men artisten ga løfter om å bruke sin kjendisstatus, som Haitis store sønn, til å bistå med en eventuell evakuering.

- Jeg gir dere mitt ord. Hvis jeg ber dem om å dra, så vil de dra. Men de trenger et sted å dra til, sier han.

Jean har også vært i vinden grunnet anklager rettet mot hans veldedighetsorganisasjon, Yele Haiti Foundation, som har samlet inn om lag to millioner dollar til jordskjelvofrene i Haiti.

Rot i regnskapet
Kritiske røster har antydet rot i regnskapet til organisasjonen, og sår samtidig tvil om organisasjonen er i stand til å operere i et kriserammet område.

Men Jean benekter dette på det sterkeste.

- Min far sa alltid til meg: Hvis du er en mann med en ren samvittighet, så snakk med en ren samvittighet og verden vil forstå. Om vi har begått feil tidligere? Ja. Brukte jeg noensinne Yele-penger til personlige formål? Absolutt ikke, sier Jean.

Amerikanske militærmyndigheter i Haiti anslår at 200.000 mennesker har mistet livet i jordskjelvet. I tillegg er trolig 1,5 millioner mennesker direkte rammet av katastrofen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!