RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
POSEAVGIFT TIL BESVÆR: Dyrere poser skulle gi én milliard ekstra i statskassen. Avgiften møtte massiv motstand - og er tirsdag fjernet i revidert nasjonalbudsjett.
POSEAVGIFT TIL BESVÆR: Dyrere poser skulle gi én milliard ekstra i statskassen. Avgiften møtte massiv motstand - og er tirsdag fjernet i revidert nasjonalbudsjett. Foto: Magnus Blakstad

- Poseavgiften skrotes i lang tid fremover

Sist oppdatert:
- Ingen plikt å innføre avgift for å nå EU-krav, sier statssekretær i Finansdepartementet.

FINANSDEPARTEMENTET (Nettavisen): Tirsdag la regjeringen frem revidert nasjonalbudsjett (RNB).

Dyrere poser skulle gi én milliard ekstra i statskassen. Avgiften møtte massiv motsand - og er tirsdag fjernet i revidert nasjonalbudsjett.

En som har jobbet mye med denne avgiften, er statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet.

- Hvor stort nederlag er det at poseavgiften må skrotes?

- Vi har forsøkt å følge opp Stortingets ønsker så godt vi kan, det er vår jobb i Finansdepartementet. Det er vel ikke snakk om et nederlag, men vi har prøvd å gjøre det og har funnet en veksling som vi synes er rimelig, sier statssekretær Jørgen Næsje (Frp) til Nettavisen.  

STRENGE EU-KRAV: - Tiltakene bør ikke gi utilsiktede virkninger for avfallshåndteringen. Direktivet angir et sett av virkemidler og det er ingen plikt til å innføre avgift for å nå de angitte målene, sier statssekretær Jørgen Næsje (Frp).

300 millioner av milliarden som dermed forsvinner, skal tjenes inn ved å øke el-avgiften med 0,5 øre per kWh.

- Men det må vel regnes som en bom, dette?

- Det var Stortinget, gjennom forhandlinger, som ville innføre poseavgiften, det har vi prøvd å få til, men høringssvarene har vist så store innvendinger, at det er riktig å ikke innføre den, forklarer Næsje - og legger til at:

- Vi har så gjort et annet grep, vi mener har en grønn skiftretning og svarer bedre på Stortingets ønske. 

Tulleavgift?

- Noen har kalt poseavgiften en «tulleavgift». Hva vil du si til det?

- Jeg har forståelse for at mange ikke ønsket avgiften. Frp er ikke glad i avgifter generelt, det er mange avgifter vi vil bli kvitt. Men - jeg tror dagens forslag er bedre, sier Næsje.

- Ingen miljøavgift

- Poseavgiften hadde ikke den miljøinnretningen vi håpet på, høringen viste at den ikke var en miljøavgift og da er det riktig å ikke innføre den - når nettopp det var intensjonen.

- Skyldes dette dårlig forarbeid?

- Det var ikke regjeringen som ville dette. Den kom inn via forhandlingene og hadde dermed ikke vært gjennom en høringsrunde, så den var ikke godt utredet. En rapport fra 2008 omtalte avgiften og hadde da en del betenkeligheter med den, ifølge Næsje.

- KrF og Venstre hadde den i sine alternative budsjetter, så det er et opphav til den, i denne runden, sier han.

- Skrotet i lang tid

Ifølge DN, kan et krav fra EU om å redusere bruken av plastposer med hele 80 prosent innen 2025, setter kjepper i hjulene for forslaget.

- Hva skal til for å møte dette kravet, Næsje?

- Det vil ligge under Klima- og miljødepartementet (KLD) og Miljødirektoratet å vurdere tiltak for å oppfylle de nye kravene, samtidig som tiltakene ikke bør gi utilsiktede virkninger for avfallshåndteringen. Direktivet angir et sett av virkemidler og det er ingen plikt til å innføre avgift for å nå de angitte målene, sier Næsje til Nettavisen.

- Hva tror du, er avgiften skrotet for godt?

- Jeg tror den er skrotet for ganske lang tid fremover, fordi den viste seg å ikke være en god miljøavgift. Den ville undergravet retursystemet, fordi man kunne risikere at det ble for mange fiberposer som gjorde at gjenvinningsplasten ikke ville holde god nok kvalitet. Det har også vært usikkerhet rundt hvordan provenyet faktisk ville bli, i forhold til hvordan forbrukerne ville forholde seg til dyrere poser, sier Næsje.

- Dette er vi glad for i Frp, avslutter statssekretæren.

- Vi har ansvaret for dette

KLD bekrefter at de er på saken:

- Det er riktig at Klima- og miljødepartementet vil ha ansvaret for å gjennomføre krav fra EU om å redusere bruken av plastposer. Det er flere mulige måter å gjøre dette på, og vi vil be Miljødirektoratet om å komme med forslag til gjennomføring, sier politisk rådgiver hos KLD, Jens Frølich Holte, til Nettavisen.

- Vi venter

Nettavisen har vært i kontakt med Miljødirektoratet onsdag morgen.

De venter på oppdraget:

– Vi venter på å få oppdrag fra Klima- og miljøverndepartementet om å komme med forslag til gjennomføring i norsk rett av direktivet, og dermed hvordan vi kan nå kravene i EUs direktiv. Direktivet legger opp til at landene enten må nå målene med økonomiske virkemidler eller få det til på en annen måte, sier seksjonsleder Pål Spillum i Miljødirektoratet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere