- Praksiserfaring kan erstatte en mastergrad

Foto: Crestock

Førsteamanuensis Robert Vaagan forklarer hvorfor det å ha praksis er så viktig i utdanningen.

(SIDE2): Personlige egenskaper og arbeidserfaring teller mer enn gode karakterer.

Les artikler om studier og karriere på
Side2s utdanningsspesial: Drømmefabrikken

Skaffer deg nettverk
Til daglig underviser førsteamanuensis Robert Vaagan i bachelorprogrammet i Medier og kommunikasjon ved Institutt for journalistikk og mediefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Her har han arbeidet i 12 år og hadde før dette tyve års arbeidserfaring fra offentlig forvaltning og næringsliv. Han vet å gi gode tips til sine studenter som skal ut i arbeidslivet for første gang.

- Du opparbeider deg et nettverk via praksisarbeid og dette er helt relevant for videre jobbtilbud. Praksis er broen mellom utdanning og arbeidsliv, sier Robert Vaagan til Side2.

Han forteller at det nettverket og kontaktene du knytter i praksisplassperioden ofte er grunnlaget for arbeidskarrieren senere.

- Høgskolen i Oslo og Akershus ønsker å spesialisere seg på profesjonsutdanning og arbeidslivsutdanning, og vi ser på samarbeidet vårt med praksisplasser i både offentlig og privat sektor som meget vellykket, sier Robert Vaagan

- Innen for eksempel bachelorstudiet i Medier og kommunikasjon er det de siste årene opparbeidet praksisordninger med 80 virksomheter i offentlig og privat sektor. Praksisstedene tar i mot studentene med åpne armer, og studentene er meget fornøyd etter oppholdet. Samtidig har de utviklet kontakter og erfaring de kan bygge videre på i arbeidskarrieren.

Les også:

Ikke nødvendig med master?
Robert Vaagan forklarer at Høgskolen i Oslo og Akershus har hovedtyngden av sin virksomhet innen bachelorprogrammer, men selvsagt også en rekke masterprogrammer og dessuten enkelte dr.gradsprogrammer. Erfaringsvis vil mange av studentene med en bachelorgrad greie å finne seg jobb.

- Det avhenger selvfølgelig av hva man studerer og hva slags yrke man vil jobbe med, men har du praksiserfaring og en bachelorgrad vil du ofte finne deg jobb selv om du ikke tar en mastergrad, sier han.

Robert Vaagan mener likevel at mastergradstudier er en forutsetning for de som vil videre til dr.gradsutdanning og forskning.

Hvilket yrke passer din personlighet?
Ta Side2s karrieretest her.

Slik blir du en dyktig student
Er du en av de studentene som føler at du leser og leser men allikevel ikke får de toppkarakterene du fortjener? Det er ingen grunn til panikk. Ifølge Robert Vaagan vil en arbeidsgiver legge mer vekt på personlige egenskaper enn hva slags karakterer du har fått, selvsagt forutsatt at du har rimelige akseptable karakterer.

- Du har de skoleflinke som leser og får gode karakterer, men personlige egenskaper og det å kommunisere godt samt praksiserfaring kommer høyere opp når du er på et jobbintervju, forteller han.

- Og ikke minst så kan relevant arbeidserfaring erstatte det å være dyktig på papiret.

Han sier også at det er viktig å være med på ting utenom studiene.

- Vi ser at i intervjusammenheng vil det legges stor vekt på om du viser at du har interesse for å delta og være engasjert. Vær politisk aktiv, bli med i studentverv og delta på ting utenfor studiene. Dette viser vekstpotensiale og arbeidsvilje, tipser førsteamanuensisen.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.