RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- President Gbagbo er pågrepet

Foto: STRINGER (Afp)
Sist oppdatert:
Elfenbenskystens tidligere president, Laurent Gbagbo skal ha blitt arrestert av franske spesialstyrker.

Elfenbenskystens tidligere president Laurent Gbagbo er pågrepet, sier en av Gbagbos rådgivere, melder BBC.

Det er hevdet at franske spesialstyrker brøt seg inn i presidentpalasset ved hjelp av stridsvogner for å arrestere presidenten, men en fransk diplomatisk kilde og FN har nektet for at franske styrker tok seg inn i boligen, de sier at arrestasjonen ble foretatt av ivorianske krefter, skriver Sky News.

- Overga seg
- President Laurent Gbagbo kom ut av bunkersen sin og overga seg til de franske soldatene uten motstand, forteller Gbagbos talsmann, Ahoua Don Mello til Reuters.

Harde kamper
Beboere rapporterte om harde kamper mellom Ouattaras lojale styrker og Gbagbos styrker mandag morgen. Hundrevis at Ouattaras støttespillere samlet seg på en base camp like nord for landets største by, Abidjan.

Kampene mellom de to presidentene, har ført til at minst 1500 mennesker har mistet livet.

Storbritannias utenriksminister, William Hague er positivt til pågripelsen av ekspresidenten. Han hevder Gbagbo har «handlet mot alle demokratiske prinsipper» de siste månedene, skriver Sky News.

Brakt for retten
FN i New York har bekreftet at Gbagbo er frisk og i live til tross for pågripelsen, og sier at han vil bli brakt for retten.

Siden valget 28. november i fjor har det vært uro i det vestafrikanske landet. Den sittende presidenten Laurent Gbagbo tapte da valget mot Alassane Outtara, men han hevder at han var offer for valgfusk og nektet å gi fra seg makten. FN har verifisert valgresultaltene som riktige.

Øker nødhjelp
Norge øker nå nødhjelpen med 30 millioner til det konfliktflylte landet.

- Den humanitære situasjonen i Elfenbenskysten forverres fra dag til dag. Norge gir derfor ytterligere 30 millioner i nødhjelp, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

På flukt
På grunn av de harde kampene i landet, er opp mot 1 million mennesker på flukt i sitt eget land. Mer enn 150.000 flyktninger har forlatt landet sitt og krysset grensen til Liberia og nabolandene. Ifølge FNs siste oppdatering, kan strømmen av flykninger raskt øke om mot en halv millon slik situasjonen utvikler seg.

- Vil styrke arbeidet
- Beskyttelse av sivile er den største utfordringen i Elfenbenskysten. Organisasjonene som driver nødhjelp har kun i liten grad tilgang til å hjelpe befolkningen som lider som følge av den langvarige konflikten. De nye midlene vil styrke FNs og Den internasjonale Røde Kors-komiteen sitt arbeid for å imøtekomme de mest umiddelbare humanitære behovene til sivilbefolkningen i Elfenbenskysten og nabolandene, sier utenriksminister Støre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere