*Nettavisen* Nyheter.

- Presidenten har med seg en torturist på Europa-besøk

Hassan Rouhani blir den første iranske presidenten som besøker Europa på ti år. Til helgen reiser han til Italia og Frankrike. Foto: Reuters / NTB Scanpix

Irans president Hassan Rohuani er akkurat som alle andre ayatollaher, mener iransk opposisjonsgruppe.

Irans president Hassan Rouhani innleder sitt Europa-besøk i Italia i helgen, og deretter avlegger han et to dager langt besøk til Frankrike.

Rouhani er tilsynelatende en moderat og vestligorientert leder, men kritiske røster mener forholdene i Iran er like ille, eller verre, under Rouhani.

En iransk opposisjonsgruppe, National Council of Resistance of Iran (NCRI), reagerer kraftig på at Italia og Frankrike tar imot Rouhani med åpne armer.

LES mer: Frykter over 1000 henrettelser i 2015

- Torturerte mennesker
NCRI hevder at presidenten har med seg personer i følget sitt som har torturert mennesker på vegne av regimet.

- Følget til Rouhani viser hans sanne ansikt og hva slags politikk han står for. Følget hans består av torturister, terrorister og medlemmer av Den iranske nasjonalgarden. Jeg mener 2000 henrettelser i løpet av de to siste årene, angrepene på Camp Liberty (iransk flyktningleir i Irak red.anm.) og rollen de har i massakrene på uskyldige syrere, tydelig taler for hva slags person Rouhani er, sier talsperson for NCRI, Shahin Gobadi, til Nettavisen.

- Dette viser at han er akkurat som alle andre ayatollaher. Det at han er en moderat president, er en luftspeiling! sier han.

LES også: Iransk jente har sittet på en dødscelle siden hun var tolv år
OG her: Håndhilste på en mann i Sverige - dømt til 99 piskeslag


- Involvert i en rekke seriedrap
Gobadi hevder Mohammadi Saeidi, som er med i følget til presidenten under Europa-besøket, torturerte folk da han jobbet i det iranske etterretningsbyrået. Saeidi skal også ha vært involvert i seriedrapene på politiske motstandere og dissidenter i Iran i tidsperioden 1988 til 1998.

Minst 80 forfattere, tolker, poeter, politiske aktivister og vanlige borgere ble drept ved forgiftning, bildrap, knivstikking og i arrangerte ran.

Hensikten med de ulike drapsmetodene skal ha vært å unngå noen kobling mellom likvideringene.

Gobadi mener både Italia og Frankrike må benytte sjansen til å stille Rohuani til ansvar for menneskerettsbruddene i Iran.

Fornye handelsforbindelser
Statsbesøket blir sett på som en anledning til å fornye handelsforbindelser etter at Vesten og Iran inngikk atomavtalen i juli i år, skriver NTB.

Atomavtalen gir internasjonalt innsyn i Irans atomprogram, i bytte mot at sanksjonene mot Iran oppheves.

Frankrikes president, François Hollande, har imidlertid måttet avlyse en planlagt middag med Rohuani, ettersom sistnevnte nekter å delta på arrangementer hvor det serveres alkohol.

Hans forgjenger, Mahmoud Ahmadinejad, skal også ha nektet å delta på en middag i presidentpalasset i Paris i 1999 fordi det også da sto vin på menyen.

Dette er første gang på ti år at en iransk president besøker Europa.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få kontakt med Irans ambassade fredag kveld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag