RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Presidenten må gå av i dag

Foto: Ben Curtis (Ap)
Sist oppdatert:
Fredsprisvinner Mohamed El-Baradei mener demonstrantene ikke vil gi seg før president Mubarak går av.

Uroen i Egypt eskalerer. For femte dag på rad er titusner av mennesker ute i gatene i de største byene for å demonstrere mot president Hosni Mubarak og hans regime som har sittet i over 30 år.

Det er stadig kraftige sammenstøt mellom demonstranter og politi og forsvar, og dødstallene har nå steget til over 100, melder Al Jazeera.

Tidligere lørdag omringet milltiærkjøretøyer Tharir Square, i sentrum av Kairo hvor hundrevis av demonstranter samlet seg.

«Vi er alle egyptere» og «Nei til Mubarak og hans dynasti. Millitæret og folket vil sammen endre regimet », ropte demonstrantene på Thairi Square.

Storstilt plyndring
Siden politiet trakk seg vekk fra gatene for snart ett døgn siden, har det brutt ut storstilt plyndring i de finere delene av Kairo, og mange egyptere har nå dratt hjem for å beskytte husene sine.

- Det er ikke politi noe sted. Dørvakter og unge gutter fra nabolaget står utenfor med stokker, kniver og andre våpen for å hindre folk å komme inn, sier 23 år gamle Ghadeer til Reuters.

Hæren, som har tatt over for politiet, ber folk avstå fra pøbelvirksomheten.

Kaoset har eskalert, og tidligere har demonstranter har gått løs på regjeringsbygninger, restauranter, kjøpesentre og sykehus.

Blant annet klarte plyndrere lørdag å ta seg inn på Det historiske museet i Kairo og ødelegge blant annet to mumier.

- Egyptiske borgere forsøkte å hindre dem, og fikk hjelp av turistpolitiet. Men noen klarte å ta seg inn fra taket, sa Egypts sjefsarkeolog, Zahi Hawass til egyptisk TV, ifølge Reuters.

- Det er bare én løsning
I en tale fredag kveld, lovet president Hosni Mubarak at landet skal få ny regjering.

- Jeg har bedt regjeringen om å trekke seg fra i dag og den nye regjeringen vil være klar i løpet av lørdag, sa Mubarak natt til lørdag, skriver CNN.

I dag har de første skiftene blitt offentliggjort:

Egypts etterretningssjef, Omar Sleiman, er satt inn som visepresident, og dermed får Mubarak for første gang en stedfortreder.

Tidligere luftfartsminister, Ahmad Shafiq, er utnevnt som ny statsminister, og vil få ansvaret med å danne ny regjering.

Trolig vil ikke utnevnelsen av en visepresident og en ny statsminister berolige situasjonen.

- Det er bare én løsning, og det er Mubaraks avgang. Folk her bryr seg ikke om hvem som blir visepresident eller statminister, sier en av Al Jazeeras kommentatorer.

Saken oppdateres stadig. Se oppdateringer i bunnen av saken.

Endring gjennom dialog
Presidenten sa i talen fredag kveld at endring ikke kan oppnås gjennom kaos, men gjennom dialog.

Mubarak sa også at han forsto at folket i Egypt ville at han skulle ta opp temaer som fattigdom, sysselsetting og demokratiske reformer.

- Vi kan ikke gå tilbake på reformene. Vi vil fortsette med nye tiltak som vil sikre domstolens uavhengighet og mer frihet for innbyggerne, sa han.

Følg begivenhetene i Egypt direkte her

Nyhetsblogg på Guardian.co.uk

Twitter-feed fra The Daily News Egypt (DNE)

AlJazeera direkte på Twitter (AJELive)

Spent stemning
Det er nå en svært spent stemning i Egypts hovedstad Kairo etter en natt med blodige demonstrasjoner. Frustrasjonen mot presidents Mubaraks styre i landet fortsetter.

Mens presidenten talte, rullet stridsvogner inn i landets største byer etter at politistyrker har forsøkt å roe ned demonstrantene uten hell. Demonstrantene har brent mange politistasjoner i Kairo og Alexandria.

Befinner du deg i noen av byene i Egypt hvor det er sammenstøt?

Kontakt:vaktsjef@nettavisen.no

Knust glass
Al Jazeeras reporter melder om at Kairos gater er fulle av knust glass lørdag morgen. Mange utbrente skall av politibiler har blitt fjernet etter demonstrasjonene fredag kveld.

Hovedkvarteret til presidentens parti NDP skal fortsatt være i flammer mer enn 12 timer etter at det ble påtent av demonstrantene.

Minst 20 personer skal være drept og over 1000 skadet etter sammenstøtene fredag, melder Al Jazeera.

Obama talte
President Barack Obama pratet med Mubarak etter at han talte til det egyptiske folket.

- Jeg pratet med han etter hans tale. Jeg fortalte han at han har et ansvar for å gi mening til ordene han sa og ta konkrete skritt og handlinger i forhold til løftene han ga, sa Obama.

På fredag kveld ble det meldt om at USA nå truer med at den økonomiske bistanden Egypt mottar, som skal være på 1,5 mrd dollar, rundt 7,5 mrd kroner, avhenger av hvordan landet takler oppyøtene.

Portforbud
Fredag ettermiddag ble det innført portforbud i Egypt, først skulle det gjelde i byene Kairo, Alexandria og Suez, men i løpet av kvelden ble det gjeldene i hele landet. Portforbudet stoppet imidlertid ikke demonstrantene.

Husarrest
Klokka 15.39 norsk tid ble det meldt om at opposisjonslederen og fredsprisvinneren Mohamed ElBaradei har blitt satt i husarrest, melder AP.

Politiet skal ha stasjonert seg utenfor hjemmet til ElBaradei og gjort han oppmerksom på at han ikke kan forlate huset sitt etter at han sluttet seg til titusener av demonstranter i Kairo fredag.

Elbaradei sier til Al Jazeera at det var sikkerhetsstyrkene som lagde bråk:

- Demonstrasjonene fredag var ett hundre prosent fredelige, det var sikkerhetsstyrkene førte til at det ble uro, sier han.

Reiseråd
Utenriksdepartementet gikk fredag ettermiddag ut med reiseråd for Egypt: UD fraråder reiser som ikke anses som nødvendige til byene Kairo, Alexandria og Suez. Norske borgere som planlegger å reise til Egypt, eller allerede oppholder seg der oppfordres til utvise aktsomjht og å følge med på ambassaden i Kairo sine hjemmesider for å oppdatert informasjon.

Følg utviklingen i Egypt:

09.28: Al Jazeera melder om at det er minst 20 døde på et likhus i Alexandria etter demonstrasjonene.

10.26: 20 biler skal være påtennt ved hovedkvarteret til presidentens parti, NDP, melder Al Jazeera.

11.05: Det trengs blodgivere på mange sykehus i Egypt som behandler skadede demonstranter, meldes det om på Twitter.

11.09: Mobiltelefonnettet skal nå være i orden igjen etter at det fredag kveld ble sperret i deler av Egypt, melder CNN.

11.18: Minst 2000 demonstranter skal ha samlet seg ved Raml Square i Alexandria lørdag.

11.35: 30 døde mennesker, inkludert to barn ble tatt med til sykehuset El Damardash i Kairo sentrum fredag kveld, melder Reuters.

11.36: Egyptisk fjernsyn melder at landets regjering skal formelt ha levert sin avskjedssøknad.

12.01: Mellom 1000 og 2000 demonstranter har samlet seg i Suez.

12.05: Al Jazeera melder om at en millitæroffiser har uttalt at millitæret ikke vil skyte på demonstrantene, uansett hvor ordrene kommer fra.

12.07: Det skal ha vært en eksplosjon i en statlig sikkerhetsbygning i Rafah i Egypt. Antall skadde er foreløpig uvisst, melder BBC på Twitter.

12.10:Fredsprisviinner Mohamed ElBaradei sier til Al Jazeera at president Mubarak bør trekke seg fordi det er den eneste måten opptøyene i Egypt kan ta slutt på.

12.15:Tjenestemenn i Alexandria opplyser om at dødstallene skal ha steget til minst 27.

12.22: Flere av president Mubaraks regjeringsmedlemmer har trukket seg i demonstrasjonene, melder CNN.

12.50: Et stort antall demonstranter er på vei mot Tharir Square i sentrum av Kairo.

12.55: Hovedkvarteret til det regjerende partiet i Luxor, sør i Egypt skal ha blitt satt i brann. Millitærkjøretøy er nå inne i byen.

13.10: Egyptisk millitære stenger pyramidene for turistbesøk

13.37: Egypts aksjemarket vil stenge søndag, melder en statlig TV-kanal.

13.47: Opp mot 50 000 personer har samlet seg ved Tharir Square i sentrum av Kairo

13.56: Fredsprisvinneren Mohamed ElBaradei sier at han er stolt over den egyptiske protestbevegelsen.

14.03: Al Jazeeras reporter i Alexandria bekrefter at minst 36 personer er drept bare i Alexandria. Flere politistasjoner skal også være påtent.

14.06: Minst åtte personer er drept av levende ild i et fengsel i nærheten av Kairo.

14.31: Portforbud innføres i Kairo klokka 15.00 norsk tid. Hæren advarer om at det da kan bli farlig å bevege seg ute i gatene, melder TV 2s reporter i Kairo, Fredrik Græsvik å Twitter.

14.33: Det er ikke rapportert om konfrontasjoner mellom soldater og demonstranter i hovedstaden. Millitæret blir fortsatt møtt på en vennlig måte.

14.40: Politiet åpner ild mot om lag 1000 demonstranter som forsøker å storme innenriksdepartementet i Kairo.

15.01: Britiske turister blir tilbudt fly hjem fra Kairo av British Airways.

16.09: President Mubarak skal angivelig holde møter for å diskutere urolighetene.

16.25: Den egyptiske etteretningsministeren, Omar Suleiman, er utnevnt som visepresident.

16.36: Demonstranter prøver å bryte seg inn i innenriksdepartementets bygning.

16.45: Al Jazeera melder at dødstallet har steget til over 100 etter sammenstøt i Kairo, Suez og Alexandria.

17.00: Tidligere luftfartsminister, Ahmad Shafiq, er utnevnt som ny statsminister, og vil få ansvaret med å danne ny regjering.

17.05: President Mubaraks to sønner, Gamal og Lovet, som har forlatt landet, skal angivelig ha ankommet London.

17.45: Demonstranter skal ha tatt seg inn i det verdensberømte museumet i Kairo, og det rapporteres om skadde gjenstander.

18.00: Storstilt plyndring har startet i en av de bedre områdene i Kairo.

18.45: - Egypt vil kollapse dersom ikke Mubarak går av. Folk vil fortsette å demonstrere, og de vil ikke gi seg før vi får demokrati, sier fredsprisvinner Mohamed El-Baradei til Al Jazeera.

19.30: Innbyggerne i Kairo har barrikadert hjemmene sine for å hindre plyndring, skriver Reuters.

20.35: Syv egyptere døde da de forsøkte å bryte seg inn på en politistasjon i Beni Suef, 12 mil sør for Kairo.

21.00: Store folkemenger er fortsatt samlet på Thairi Square i Kairo, men det skal ikke være like mange der i kveld som fredag.

21.50: Nye skuddvekslinger i retning innenriksdepartementet, og regjeringsbygget er i full fyr igjen.

Se video av dagens opptøyer. Politiet skyter etter demonstrantene:

Folk flykter fra politiets tåregass i Alexandria:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere