RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Presses til å kalle drap for selvmord

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Slik manipulerer myndighetene tallet på drepte.

Abu Nour er en av mange egyptere som mistet et familiemedlem under de blodige sammenstøtene i forrige uke. Hans døde bror Saeed ble lagt på et likhus i Kairo etter at han ble drept av egyptiske sikkerhetsstyrker som gikk til angre på tilhengere av den avsatte presidenten Mohammed Mursi.

For tredje dag på rad forsøker Nour å få hentet ut sin døde bror fra likhuset. Nour forteller at likhuset nektet å utlevere brorens lik om han ikke signerte en attest på at broren døde av hjerteinfarkt.

- Folk flest er opprørt. De bare signerer for å få utlevert likene. Jeg nektet fordi jeg vil at han skal med i tellingen, sier Nour til den britiske avisen The Times.

- Over 2000 drepte
Overgangsregjeringen, som støttes av den mektige egyptiske hæren, opererer med et offisielt tall på 638 drepte etter sammenstøtene i forrige uke. Det muslimske brorskap hevder imidlertid at det er over 2000 drepte.

Dette voldsomme spriket kan skyldes telleprosessen. Human Rights Watch mener myndighetene har ført en mørkleggingskampanje med hensikt å skjule det reelle antallet på drepte.

- Vi aner ikke hvor de har dette tallet fra, sier en forsker ved Human Rights Watch, Erin Evers.

Det offisielle tallet ser ut til å være basert på antall lik som har passert gjennom offisielle bygninger som sykehus eller likhus.

- Endrer dødsårsak
Den britiske avisen The Times hevder flere titalls pårørende har blitt presset til å signere attester som stadfester andre dødsårsaker som eksempelvis selvmord og hjerteinfarkt. Dermed blir de ikke inkludert i tallet på drepte.

I henhold til muslimsk tradisjon skal liket gravlegges innen 24 timer etter at døden inntreffer. Dermed er trusselen om å holde likene tilbake, svært effektiv overfor familiemedlemmer som ønsker å gravlegge sine kjære i henhold til muslimske tradisjoner.

I tillegg kreves det en offisiell obduksjonsrapport om en skal få tillatelse til å gravlegge et lik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere