*Nettavisen* Nyheter.

- Presset Obama til å støtte Mubarak

Foto: SAUL LOEB (Afp)

Kong Abdullah skal ha advart Obama mot å ydmyke Mubarak.

10.02.11 21:31

Saudi-Arabia truet med å øke den økonomiske støtten til president Hosni Mubarak dersom USA forsøkte å framtvinge et regimeskifte i Egypt, skriver The Times.

Trusselen ble angivelig framsatt av Saudi-Arabias kong Abdullah i en telefonsamtale med USAs president Barack Obama 29. januar – fire dager etter at opptøyene startet i Egypt.

USAs næreste allierte i Persiabukta gjorde det klart overfor amerikanerne at president Mubarak må få fortsette som president gjennom en overgangsperiode, og deretter forlate sin post med verdighet.

- Mubarak og kong Abdullah er ikke bare allierte, de er også nære venner, og kongen vil ikke tillate at hans venn blir kastet fra makten og ydmyket, sier en høytstående, saudiarabisk, offisiell kilde til The Times.

Vesten har i stor grad støttet opp under demonstrantenes krav om politiske og sosiale reformer i Egypt. Saudi-Arabia var tydeligvis bekymret for den vestlige iveren etter å få kastet Mubarak, uten å tenke på hvem som eventuelt skal etterfølge ham.

- Med kaos i Egypt, så er kongeriket (Saudi-Arabia) Washingtons eneste allierte i den arabiske verden, og saudiaraberne ønsker at amerikanerne skal tenke over dette, sier en kilde i Riyadh.

Regional maktkamp
Midtøsten-ekspert Kjetil Selvik sier det ikke er noen overraskelse at Saudi-Arabia frykter den videre utviklingen i Egypt.

- Hvis Saudi-Arabia mister sin nære allierte i Egypt, så taper de også terreng i den regionale maktkampen, og det er det som i første rekke skaper sinne hos kong Abdullah, sier FAFO-forsker Kjetil Selvik til Nettavisen.

- De ser for seg at Egypt skal gli over i den andre såkalte motstandsblokken i Midtøsten som ledes an av Hezbollah, Iran og Syria.

Professor ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Daniel Heradstveit, tror imidlertid at kong Abdullah frykter å bli rammet av dominoeffekten som brer seg i den arabiske verden.

- Det Saudi-Arabia er redde for, er at dersom det skjer en demokratisering i Egypt, så er også Saudi-Arabia mer sårbart, sier Heradstveit.

- Kongedømmet kan stå for fall dersom det blåser en varm vind i ryggen på tilhengere av demokrati i resten av araberverden, der Egypt er den ledende og viktigste staten, sier Heradstveit.

- Har potensialet for ustabilitet
Selvik tror ikke at Saudi-Arabia står i fare for å falle i nærmeste fremtid. Men han påpeker at kongedømmet har potensialet for ustabilitet når den eldre garde erstattes med den yngre garde.

- Jeg tror ikke nødvendigvis at det som ligger til grunn for kong Abdullahs engstelse er at han frykter at regimet vil falle her og nå. Men det er mer snakk om en maktkamp der Saudi-Arabia og Egypt har spilt på samme side, sier Selvik.

- Men de står overfor en kritisk maktovergang fra annengenerasjonsprinser til tredjegenerasjonsprinser. På et eller annet tidspunkt må de ta steget til tredjegenerasjonsprinser, og det kan være et stabiliseringsmoment, sier Selvik.

Egypt er USAs fjerde største bistandsmottaker etter Afghanistan, Pakistan og Israel. Mesteparten av den årlige bistanden på 1,5 milliarder dollar til Egypt brukes på hæren.

Et kutt i bistanden var et viktig forhandlingsmiddel for USA dersom de ønsket at Mubarak skulle trekke seg fra makten. Men Saudi-Arabias inngripen kan ha svekket USAs innflytelse overfor Egypt.

Vanskelige dilemmaer
Både Selvik og Heradstveit mener amerikanerne står overfor en rekke vanskelige dilemmaer når det gjelder håndteringen av krisen i Egypt.

- Det som er USAs dilemma, og grunnen til at de har vært vaklende og nølende, er at de skal både ta hensyn til idealet om å fremme demokrati, samtidig som de skal ta hensyn til Israel og sine allierte i Midtøsten, særlig Saudi-Arabia, sier Selvik.

Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu har offisielt sagt at de ikke ønsker et regimeskifte i Egypt i frykt for at Mubaraks etterfølgere vil føre en mer Israel-fiendtlig politikk. Et regimeskifte kan blant annet føre til en løsere grensekontroll mellom Egypt og Gazastripen, noe som kan svekke Israels blokade av det palestinske området.

- Obamas retorikk og visjon har på en måte et engasjement for et mer demokratisk Midtøsten, men å legge opp til den visjonen er vanskelig kombinert med hensyn til sine allierte i Midtøsten og hensyn til Israel. De havner i en skvis, fortsetter Selvik.

- Det har vært et paradoks at USA som fremste demokrati i verden, møter et dilemma med sine sterke verdier og med sine geopolitiske interesser, sier Heradstveit.

- Men når det gjelder Egypt så har Obama gått så langt ut på banen med å støtte demokratikreftene, slik at det er vanskelig å skifte kurs, men de har vært mer forsiktig i det siste, sier Heradstveit.

Saudiarabiske tjenestemenn legger heller ikke skjul på at de frykter et regimeskifte i Egypt vil rokke ved maktbalansen i den arabiske verden.

- Dette opprøret er et svært farlig fenomen. Hvis vi støtter det, så kan hva som helst skje. Iran eller al-Qaida kan dra nytte av det, sier den saudiarabiske offisielle kilden til The Times.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.