*Nettavisen* Nyheter.

- Prestisje fra Jens

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

50 russere tvangssendt fra Norge i dag. - Jeg er ikke overrasket, sier Venstres nestleder.

25.01.11 20:43

Tvangsutsendelsene skjer dagen etter at Madina Solamova (25), bedre kjent som Maria Amelie, ble uttransportert til Moskva.

Totalt er 50 russiske statsborgere med ulovlig opphold i Norge, flere av dem barn, blitt sendt ut av Norge tirsdag.

Venstres nestleder, Helge Solum Larsen, sier han ikke er overrasket over at dette skjer nå.

- Jeg har forstått det dit hen at regjeringen har lagt betydelig prestisje i å hardne politikken på dette området, så jeg er ikke overrasket. Jeg regner med at de vil intensivere disse utsendelsene, sier Larsen til Nettavisen.

Les også: 50 tvangssendt til Russland i dag

- Største charter til Russland
Uttransporteringen, som skjedde med charterfly, er den største noensinne fra Norge til Russland.

- Vi har ikke hatt sånne store chartere til Russland tidligere, sier kommunikasjonsrådgiver Monica Thorud i PU til Nettavisen.

- Men det er ikke helt ekstraordinært. Den største vi har hatt er på 78 personer til Serbia, og vi sendte 70 personer til Kosovo og Albania for et par måneder siden, sier Thorud videre.

Thorud sier de forsøker å bruker charterfly til tvangsuntsendelsene.

- Vi prøver i større og større grad å bruke charter, for det er mer økonomisk og mer humant for de som sendes ut. Da har vi gjerne større aksjoner over hele landet, sier hun.

Personene som ble sendt ut tirsdag, ble pågrepet mandag i åtte forskjellige politidistrikt.

- De skal være knalltøffe
Etter at Solamova hadde blitt tvangssendt til Russland mandag, uttalte statsminister Jens Stoltenberg at han mente myndighetene hadde ført en rettferdig og konsekvent asylpolitikk.

- Jeg oppfatter at det som er signalet fra regjeringen er at man skal være knalltøff, og i minst mulig grad legge til grunn særskilte grunner og tilknytning til Norge, sier Larsen.

Han mener man før flere blir tvangssendt ut av landet, etter flere år i Norge, burde ta en skikkelig diskusjon om hvordan vi skal ta vare på de papirløse asylsøkerne.

- Jeg synes tiden er overmoden for å sette oss ned og gjennomdrøfte hvordan vi skal ivareta de lengeboende, særlig der barn er involvert på en annen måte enn dette. Men jeg ser at regjeringens politikk kun er å være hard, sier Larsen.

- Håper på debatt i regjeringen
Larsen sier han håper det nå blir diskusjoner mellom regjeringspartiene om dette er en asylpolitikk Norge skal føre.

- Jeg håper denne ganske tilhardnede debatten også fører til den debatt innad i regjeringspartiene om dette er en politikk Norge skal være bekjent med, sier han.

Han forteller at Venstre har lagt fram åtte forslag i Stortinget som berører situasjonen for de såkalte papirløse.

- Vi vil ha en ordning hvor vi kan se på en mer humanitær tilnærming, spesielt for de som har vært lenge i Norge og har tilknytning og særlig i de sakene der barn er involvert. Jeg håper flere partier vil slutte seg til dette, sier Larsen.

- Forstår det oppleves som tøft
Flere av de som ble tvangssendt til Russland tirsdag, var barn som har vært i Norge i flere år.

Ifølge Haugesunds Avis ble totalt 17 personer fra Tsjetsjenia, seks voksne og elleve barn og unge, pågrepet på fire forskjellige adresser i Haugesund mandag morgen.

PU påpeker på sine nettsider at utsendelsene ikke har noen sammenheng med returen til Salamova.

- Vi har stor forståelse for at mange lar seg berøre av enkeltpersoners situasjon og at det oppleves som tøft å sende hjem barn etter lengre opphold i Norge. Ulovlig opphold i Norge er ikke et alternativ. De som har fått avslag har plikt til å forlate Norge frivillig, sier PU-sjef Ingrid Wirum.

Russiske myndigheter har akseptert retur av alle.

- PU gjennomfører rutinemessig ukentlig uttransporter til Russland, sier Wirum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.