*Nettavisen* Nyheter.

- Prinser oppfordrer til kupp i Saudi-Arabia

RYKTER: Ryktene vil ha det til at Saudi-Arabias kong Salman lider av demens. Forskere utelukker ikke at ryktene er satt ut som et ledd i en intern maktkamp i Saud-familien. Foto: Gary Cameron (Reuters)

Hevder kongen lider av demens.

To saudiske prinser skal ha forfattet flere brev med krav om at den sittende kong Salman (79) blir avsatt og fjernet fra makten. Kong Salman tok over etter at kong Abdullah døde tidligere i år.

Det skal være totalt tre brev, som sirkulerer i den saudiarabiske kongefamilien, hvor det hevdes at kong Salmans mentale helse er svært svekket, og at han blir manipulert av sine to kronprinser, skriver den britiske avisen The Times.

- Lider av demens
Mange i kongefamilien skal ha inntrykk av at kongen lider av demens, og er lett påvirkelig for forslag fra kronprinsene.

«Det er ingen hemmelighet at det mest alvorlige helseproblemet hans er den mentale helsen, som har gjort kongen utsatt for å bli fullstendig kontrollert av hans sønn Mohammed (bin Salman),» lyder ett av de tre brevene, ifølge avisen.

Brevet skal være forfattet av barnebarnet av Saudi-Arabias grunnlegger, Abdulaziz Ibn Saud.

- Det går rykter
- Det har sirkulert rykter en stund om at han skulle ha Alzheimer. Men samtidig så har han deltatt på møter med internasjonale aktører i løpet av den siste tiden. Det er ikke noe entydig inntrykk fra de møtene om at det stemmer, sier leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), Helge Lurås, til Nettavisen.

- Men han er 79 år, og det er ikke nødvendigvis så lett å skille mellom det som kan være aldersrelatert konsentrasjonsproblemer og en faktisk sykdom av denne typen, sier han.

Fakta

Fakta om Al-Saud dynastiet

Både sønnen til kong Salman, Mohammed bin Salman (30) som er Saudi-Arabias utenriksminister og kronprins, og kongens nevø Mohammad bin Nayef, er anklaget for å misbruke tilliten til kongen ved å ta store innenriks- og utenrikspolitiske beslutninger på hans vegne, inkludert beslutninger vedrørende landets engasjement i krigen i Jemen.

- Igangsette et kupp
Brevene oppfordrer de 13 gjenlevende sønnene av Abdulaziz Ibn Saud til å igangsette et kupp.

«De må isolere den maktesløse kong Salman, den ekstremt arrogante og skjødesløse kronprins Mohammad bin Nayef og han som ødelegger hjemlandet, kronprins Mohammad bin Salman,» lyder brevet.

Lurås utelukker ikke at noen i Saud-familien har satt ut ryktene for å styrke sin egen posisjon i en pågående, intern maktkamp.

- Denne maktkampen blir mer og mer utpreget jo mer man distanserer seg fra grunnleggeren Abdulaziz Ibn Saud. Det er fryktelig mange prinser og barnebarn, og det er bare et begrenset antall personer som har faktisk innflytelse. Det er helt klart en intern maktkamp som pågår, hvor rykter om kong Salmans inkompetanse er interessant for dem som vil flytte maktbalansen internt i regimet, sier Lurås.

Han sier det saudiarabiske monarkiet skiller seg ut fra vestlige monarkier ved at det ikke finnes noen gitt arverekkefølge.

- Det er ikke gitt at eldstesønnen skal overta tronen etter faren. Dette er som sådan et ungt monarki som ble grunnlagt på 1920-tallet, og er ikke som etablerte vestlige monarkier, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

SISA-leder, Helge Lurås Foto: SISA

Forventer mye turbulens
Dette er ikke første gang en sittende konge i Saudi-Arabia opplever press fra sine egne. I 1964 ble daværende kong Faisal avsatt av sin eldre bror, kong Saud, etter intern misnøye med det saudiarabiske hierarkiet.

Lurås sier ekspertene enes om at det kan bli mye turbulens når neste generasjon i Saud-familien skal overta makten, altså barnebarna til grunnleggeren, ettersom Saudi-Arabia ikke har noen konkret tradisjon eller regler for arverekkefølgen til tronen.

- Det er mange som forventer at i tiårene framover kan det bli temmelig turbulent når det gjelder de interne maktkampene. Det er viktig at disse maktkampene ikke blir for åpne eller konfronterende.

- Det er ikke gitt at Saud-familien klarer å ha denne privilegerte posisjonen til evig tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.