- PST er fortsatt på feil planet

Foto: (Scanpix)

SV-veteran mener sikkerhetstjenesten henger igjen i den kalde krigens tenkning.

Tirsdag 19. februar sto venstreaktivisten og den tidligere realitydeltakeren Christian Høibø fram i Brennpunkt som spion blant venstreradikalere i Norge.

Operativ sjef Tore Risberget i PST bekrefter historien til NRK-dokumentaren .

Høibø har vært aktiv som demonstrant, husokkupant, aksjonist og talsmann for de mest ytterliggående miljøene på venstresiden. Han deltok også for en del år tilbake i realityprogrammene Robinson og Fear Factor, og jobbet som frilansfotograf på nyhetshendelser.

I dokumentaren kommer det fram at Høibø var aktiv i Norwegian Defence League (NDL). Han hevder blant annet at han kastet ut massemorderen Anders Behring Breivik fordi han var for ekstrem.

Høibø skal ha samarbeidet med frilansfotografen Jon Hagen ved flere anledninger.

TIPS eller innspill? Kontakt Vaktsjef@Nettavisen.no

Kritisk til PSTs bruk av infiltratør
Mannen som ledet Stortingets granskingsutvalg for hemmelige tjenester på 1990-tallet, Ketil Lund, mener PSTs infiltrering av venstreradikale miljøer i Norge virker grunnløs.

Lund-kommisjonens leder sier til NRK at han har vanskelig for å se at organisasjoner som Blitz og Internasjonale sosialister ligger innenfor det Politiets sikkerhetstjeneste skal passe på.

- Det er alvorlig hvis man ikke har hatt gode grunner til å anta at det skjuler seg elementer i disse organisasjonene som har en helt annen agenda enn det de er kjent for, sier den tidligere høyesterettsdommeren.

Lund påpeker at PSTs mandat er å avverge eller forebygge anslag mot rikets sikkerhet, politisk motivert vold og terrorisme.

- Å havne i slåsskamp med politiet under en demonstrasjon, eller det at unge, utagerende personer kaster stein, faller ikke innunder dette, mener Ketil Lund.

Vurderer å granske
EOS-utvalget på Stortinget skal i løpet av onsdag vurdere hva de skal gjøre etter at en Høibø sto fram og fortalte om sin virksomhet i venstre- og høyreradikale miljøer i Norge.

- Vi er i ferd med å avklare hva vi skal gjøre med saken, og vil bestemme oss i løpet av dagen, sier Eldbjørg Løwer, leder i Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene, det såkalte EOS-utvalget, til Aftenposten.

Hun legger til at utvalget har full anledning å gå inn i PSTs arkiver på egen hånd, om de ønsker å sjekke ut saken.

- Dersom de registrerer personer bare på grunnlag av politiske meninger at det er ulovlig. Men jeg tviler sterkt på at PST har brukt dette som registreringsobjekt, sier Løwer.

Justisminister Grete Faremo (Ap) uttalte onsdag at hun er fornøyd med at Stortingets kontrollorgan, EOS-utvalget, er koblet inn.

- Jeg forutsetter at PST holder seg til instruksen, der det går klart fram at tilhørighet til en lovlig organisasjon ikke gir grunnlag for registrering. PSTs oppgave er å avverge voldelig ekstremisme, uansett hvor på den politiske skalaen den måtte opptre, sier Faremo.

Kastet ut av Journalistlaget
I løpet av mandag sa NJ-leder Elin Floberghagen til Journalisten at Høibø og Hagen, som begge er registert som frilansfotografer i Norsk Journalistlag, ikke kan fortsette å være medlemmer.

- NJ ser veldig alvorlig på det som er kommet fram. Rollene disse har hatt er uforenlig med medlemskap. Man kan ikke være journalist samtidig som man er infiltratør og informant, sier NJ-Floberghagen til fagbladet.

Ekskludering av medlemmer er en svært sjelden reaksjonsform i NJ-sammenheng. Både Høibø og Hagen ble medlemmer i NJ som frilansere i 2007.

Fortsatt på feil planet
SV-veteran Hallgeir H. Langeland sier til NTB at han ser avsløringen av en PST-informant som et uttrykk for at sikkerhetstjenesten henger igjen i den kalde krigens tenkning.

- Dette har jeg ment lenge. Den siste avsløringen er nok en illustrasjon på at PST er opphengt i venstreorienterte miljøer. Tjenesten lever i en forgangen tidsalder, sier Langeland til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.