RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- PST vet ikke nok om Syria-krigere

MISFORSTÅR: En anonym, selverklært jihadist forteller Nettavisen at terrorstempling er en misforståelse og feiltolkning av virkeligheten.
MISFORSTÅR: En anonym, selverklært jihadist forteller Nettavisen at terrorstempling er en misforståelse og feiltolkning av virkeligheten. Foto: Sina Jahanbakhsh
Sist oppdatert:
Terrorsiktet (22) nekter straffskyld - Norske Assad-bekjempere reagerer på terrorstempling.

Fredag forrige uke ble en 22 år gammel norsk-pakistansk mann pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etter å ha deltatt i krigshandlinger i Syria. Les mer om pågripelsen her.

PST hevder at mannen er tilknyttet de islamistiske organisasjonene Al Nusra og ISIL, begge Al Qaida-knyttede terrororganisasjoner, og begge oppført på FNs liste over terrororganisasjoner. Selv nekter terrorsiktede straffskyld.

22-åringen ligger fortiden på et sykehus på østlandet med skuddskade. PST vurderer å ikke fengsle den terrorsiktede.

Norsk jihadist reagerer
Nettavisen møtte Syria-aktivist og organisator, som ønsker å være anonym av hensyn til egen sikkerhet, på en kafe på Grønland i Oslo. Mannen er en selverklært jihadist, og mener hellig krig og terrorisme er to vidt forskjellige ting. Den anonyme mannen har selv organisert for flere Syria-reiser fra Norge. Han hevder å stå bak cirka ti reisende "soldater". Han har også sendt både penger og militært utstyr til de norske krigerne i Syria.

- Den terrorsikdede mannen er ikke en terrorist, men en forkjemper for fred. De som reiser til Syria for å krige en krig ingen andre tør å delta i, driver ikke terror. Det handler mer om å gi en hjelpende hånd, sier den anonyme jihadisten til Nettavisen.

Ifølge kilden er jihadisme og terrorisme to vidt forskjellige ting. Han mener norske myndigheter misforstår formålene til Syria-krigerne. Han sier også at PST kun ser på det overfladiske og ikke kan nok om Syria-konflikten.

- PST tror vi sender unge krigere til Syria slik at de skal lære å håndtere våpen, lære å krige for så å komme til Norge for å bedrive terrorvirksomhet. Det PST ikke forstår er at det er helt vanlig «norsk» ungdom som velger å reise. Vi ønsker ikke å skade Norge eller drive terrorvirksomhet her. Men djevelskapen i Syria har vekket oppsikt hos mange. Vi ønsker å gjøre noe godt der nede, vi ønsker å hjelpe våre landsmenn, forklarer han.

Han forteller også at sterke bilder på internett er hovedårsaken til at flere fra Norge ønsker å reise til Syria for å bekjempe Assad-regimet.

- Det Assad driver med er umenneskelig. Hvis ikke resten av verden gjør noe, da må vi hjelpe våre venner, legger han til.

Al Nusra
De aller fleste nordmenn som velger å reise til Syra er knyttet til Al Nusra-gruppen, også kjent som en av de største islamistgruppene i Syria. Al-Nusra er kjent for svært brutal krigføring.

- Al-Nursa Front er en al-Qaida-gren i Syria, sier journalist og ekspert på den syriske motstandsbevegelsen, Aron Lund, til Nettavisen.

- Den har også en gren i Libanon. Det er for øyeblikket den største al-Qaida-grenen i verden, skulle jeg tro, sier han.

Lund sier gruppen ble formelt dannet i Syria av irakiske jihadister i januar 2012.

POSERER: En gruppe ISIL-krigere poserer foran kamera.

Islamic State of Iraq (ISIL) er kjent som den mest brutale islamist-gruppen som operer i Syria. Selv Al-Qaida har uttalt at de ikke støtter ISILs fremtoning og oppførsel i Syria, etter at flere av brutalitetene ble kjent i media. PST hevder terrorsiktede også er linket til denne gruppen.

- Jeg har vanskeligheter for å tro at han tilhørte ISIL-gruppen. Det er mulig han har vært på feil sted til feil tid. Men han tilhører nok den norske bataljonen, som er underlagt Al-Nusra, sier organisatoren.

Interne konflikter
Opposisjonsgruppen, Free Syrian Army (FSA), som i flere år har kjempet i mot Assad-regimet, ble først støttet av de islamistiske gruppene. USA og Frankrike har støttet FSA både med åpen og hemmelig hjelp. USA har imidlertid ikke støttet med våpen. Men nå står FSA og de islamistiske gruppene midt i en egen konflikt seg imellom. Opposisjonen er mer splittet enn noen gang. Sterke ideologiske ytringer og etnisitetsbaserte konflikter har skapt en splittelse som har resultert i en svakere opposisjon. Bortsett fra kravet om at presidenten og hans regime må gå, kjemper de forskjellige gruppene for egne interesser i landet.

- De norske krigerne i Syra har ikke nødvendigvis samme intensjoner som de mest ekstreme islamistene. De reiser med gode intensjoner. De reiser fordi de har sett all den elendigheten på internett. De ser på det syriske folket som sine brødre og søstre. Det er det som motiverer dem. De slutter seg til den gruppen som er mest aktiv og målrettet, sier Assad-motkjemperen.

- Vi støtter ikke nødvendigvis brutaliteten Al-Nusra står bak, men de er i det minste aktive, de slåss hardt og vi kjemper skulder ved skulder for å bekjempe Assad, legger han til.

Aldri skjedd før
Det er første gang norske myndigheter sikter en norsk statsborger for terrorhandlinger som skal ha skjedd i Syria. 22-åringen har ikke et kriminelt rulleblad i Norge, men har vært kjent for PST.

PST har siktet mannen for terrorisme, etter straffelovens paragraf 147d – for å ha deltatt i en terrororganisasjon som har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.

- Vi kan bekrefte at en 22 år gammel mann er siktet etter straffelovens paragraf 147d - for å ha deltatt i en terrororganisasjon, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Nettavisen.

Mannen kom hjem fra Syria sist fredag, og med pågrepet på Gardemoen.

- Vi mistenker at personer har tilhørt den beryktede gruppen ISIL, som står frem som en av de mest brutale islamist-gruppene i Syria, sier han.

Nettavisens kilde forteller at det er cirka 50 "norske" opprørere i Syria.

- Våre offisielle tall er et sted mellom 30 og 40 opprørere. Men det er ikke sikkert vi har kontroll på alle, sier Bernsen.

- Kall meg gjerne en terrorist
Den anonyme kilden trekker frem et sitat fra 28 år gamle Shirine, som i fjor reiste til Syria sammen med kjæresten. De valgte å selge alt de hadde i Norge for å gjøre noe godt i det krigsherjede landet.

- Jeg glemmer aldri det Shirine, en god venninne av meg, sa til VG i fjor: «Hvis det å kjempe mot regjeringsstyrker som dreper, voldtar og mishandler uskyldige mennesker i Syria er terrorisme, så kall meg gjerne en terrorist».

- Det forklarer mye av tankegangen til Syria-krigerne fra Norge, som reiser ned med gode intensjoner, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere