*Nettavisen* Nyheter.

- Psykiske plager som 4-åring

Anders Behring Breivik var følelsesmessig skadet som fireåring, avslører rapport.

20.04.12 15:09

HTML EMBED

Følg TV 2s direktesending her


LIVE fra Twitter

LIVE fra Nettavisens journalister

Det er TV 2 som har fått tilgang på helserapporter fra 1980-tallet. Disse slår fast at Anders Behring Breivik hadde psykiske plager som fireåring.

Se video hos TV 2 her

Aktoratet har ennå ikke bestemt seg for om de skal kreve en dom basert på at Anders Behring Breivik var tilregnelig eller ikke den 22. juli i fjor.

De nye rapportene kan ikke konkludere dette for aktoratet, men de tegner ifølge TV 2 et bilde av en plaget ung gutt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Videograb: TV2)

Ville fjerne ham fra moren

Breivik vokste opp på Skøyen i Oslo, med sin søster og sin mor. I 1984 ville barnepsykologene som undersøkte familien fjerne Breivik fra hjemmet, med makt, men de nådde ikke fram hos barnevernet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Videograb: TV2)

Det var Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri, og psykiateren som hadde ansvaret for å evaluere familien har i politiavhør fortalt at Breivik var «svært skadet følelsesmessig allerede som fireåring.»

- Arv og miljø

Psykiater Pål Hartvik i Helseregion Sør-Øst uttaler til TV 2 at det inntrykk i barndommen kan ha satt Breivik ut av balanse allerede da.

- Mye av forklaringen ligger i de aller første leveårene på at han er blitt et lite harmonisk menneske. Men det er ikke noe spesifikt i dette som leder til at han skal bli et grovt voldelig monster, sier Hartvig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Videograb: TV2)

Hartvig mener det psykiske bak handlingene 22. juli i fjor må ha vært en konsekvens av både arv og miljø.

- Dette må være et sammenfall mellom den biologiske disposisjonen han er født med og noen nokså uforklarlige sammenstillinger med det han har opplevd senere, sier Hartvig til TV 2.

- Jeg skulle drepe alle

- Planen var å halshugge Gro Harlem Brundtland mens det ble filmet mens jeg leste opp en tekst. Så var planen å henrette Eskil Pedersen. Deretter var planen å skremme flest mulig ungdommer og bruke vannet som masseødleggelsesvåpen fordi jeg regnet det som usannsynlig å svømme over vannet, fortalte Breivik i retten torsdag.

- Jeg kalkulerte med at folk rett og slett ville drukne. Målet var ikke å drepe 69 mennesker på Utøya, målet var å drepe alle. Målet var å bruke skytevåpen som detonator og bruke vannet som masseødeleggelsesvåpen, sa han.

Kritiserte «sofageneraler»

- Det er jo en brutal måte å drepe noen på? sa Svein Holden om halshuggingen.

- Det er et potent psykologisk våpen, sa Breivik, og påsto at det var en tradisjonsrik henrettelsesmetode i Europa som i dag brukes av al Qaida.

Breivik kritiserte onsdag alle «sofageneraler» som kritiserer hans valg av Utøya. Han sier at alternativet var Youngstorget og Arbeiderpartiets hovedkontor.

- Da hadde mange uskyldige blitt rammet. Blant annet ville alle i Den norske turistforenings lokaler ha omkommet, sa Breivik.

Flere gråt i retten

Kun 50 minutter etter lunsj av dag 4 i rettn tok retten pause, på grunn av de grufulle detaljene Breivik serverte.

Pårørende, etterlatte og journalister var målløse og rystet over det som hadde kommet fram - og folk gråt åpenlyst i Oslo tingrett.

- Jeg har aldri fått bedre argumenter for at avgjørelsen om å sende Breiviks forklaring på tv er feil. Tenk om det hadde kommet ut, og små barn sitter og ser dette på tv, sier leder for Støttegruppen etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, tydelig blank i øynene.

- Nå er jeg forbannet, sier Blattmann til Nettavisen.

- Hadde foretrukket en bombe

I Oslo tingrett sa Breivik at han egentlig ønsket å gjennomføre bombeaksjoner, men at dette ble vanskelig. Breivik gikk langt i å gi politiske myndigheter skylden for dette.

- Norsk politikere gjør det umulig å anskaffe bomber og personer som meg blir tvunget til å gjennomføre en lite ønskelige skytebaserte aksjoner. Det er ikke noe vi har valgt, men det er noe vi blir tvunget til. Jeg hadde foretrukket en bombe og ikke en skytevåpenbasert aksjon, sa Breivik.

- Det strider mot menneskelig natur å gjennomføre en skytebasert aksjon. Det er lett å trykke på en knapp og utløse en bombe, men det er svært vanskelig å gjennomføre en aksjon.

- Når verktøyene blir fratatt oss av dere eller EU-baserte myndigheter, så gir dere oss ikke noe valg, sa Breivik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Advarer mot fredagen

Geir Lippestad kunne fortelle at han hadde bedt Breivik droppe den høyreekstreme hilsenen han har gitt de tidligere dagene (men som han droppet i dag).

- Jeg sa til ham at det var unødvendig, og det fulgte han opp adekvat, sa Lippestad.

- Det kan komme enda verre beskrivelser, kunne Lippestad også fortelle pressen.

- Jeg vil ikke foregripe, men i morgen blir nok den vanskeligste dagen, fortalte Lippestad, som advarer mot å følge med på rettssaken i morgen.

Se Nettavisens referat fra dag 4 av rettssaken her:

HTML EMBED

Les flere nyheter hos TV2-nyhetene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.