RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SYND ELLER IKKE: KrF-leder Knut Arild Hareide vil ikke svare på om han mener homofili er synd, og viser til at det er et teologisk spørsmål.
SYND ELLER IKKE: KrF-leder Knut Arild Hareide vil ikke svare på om han mener homofili er synd, og viser til at det er et teologisk spørsmål. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Pussig at Hareide ikke svarer på homo-spørsmål

Sist oppdatert:
KrF-lederen nekter å svare på om han mener homofili er synd.

KrF-leder Knut Arild Hareide nekter å svare på om han mener homofili er synd, og sier til VG at det er et spørsmål for teologer og menigheter.

Men lederen for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, Bård Nylund, mener dette er et helt legitimt spørsmål.

- I 2015 må politikere forvente å få det spørsmålet. De får svare som de vil, og så får det være opp til oss andre å tolke det svaret de gir, sier Nylund til Nettavisen.

Bård Nylund i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner synes det er interessant å se at toppolitikere ikke klarer å svare på om måten de homofile lever livene på er synd.

Les også: Hareide nekter å svare på om homofili er synd

- Det er litt pussig
At Hareide viser til teologi, og at han som politiker ikke skal mene noe om hvorvidt homofili er synd, synes han rett og slett er litt pussig.

- Med han som leder av et parti som i 2008 stemte mot felles ekteskapslov, med en rekke politikere i eget parti som begrunnet det nettopp teologisk, så er det litt pussig, sier Nylund, og legger til:

- Det er interessant å være vitne til at toppolitikere som ikke har problemer med å svare på noen typer spørsmål, synes det er så problematisk å svare på om måten vi lever livene våre på er synd eller ikke, sier han.

Han tror folk merker seg det Hareide nå sier.

- Jeg tror folk merker seg hvem det er som helt uforbeholdent klarer å svare klart og tydelig på dette spørsmålet, og hvem som ikke gjør det, sier LLH-lederen.

- Har nektet oss fundamentale rettigheter
KrF-lederen gjør akkurat som sin partifelle i Bergen, ordførerkandidat Marita Moltu, som overfor Nettavisen har nektet å svare på spørsmål om homofili er synd. Moltu ble kritisert for dette fra flere hold.

Også Miljøpartiet De Grønnes ordførerkandidat i Oslo, Shohaib Sultan, ble spurt om det samme, og svarte etter et massivt press fra samfunnsdebattanter og media til slutt at han ikke mener det er synd.

Nylund synes det er flott at Sultan svarte.

- Det synes jeg det står stor respekt av. Den tydelige forskjellen her er at Sultan representerer et parti som har god politikk på dette området, mens Hareide og Moltu representerer et parti som ved hver eneste korsvei har strittet imot og nektet oss fundamentale menneskerettigheter, sier han, og påpeker:

- De har i alle spørsmål som vil gjøre livet til lesbiske og homofile lettere, vært imot, sier Nylund.

Les også: Ordførerkandidat nekter å svare på om homofili er synd
Les også: Sultan: - Homofili er ikke synd

- Det må han få lov til
- Hva tenker du om at Hareide heller ikke svare på hva han mener om kirkelig vigsel av homofile?

- Det må han også få lov til, han må få svare slik han vil der også. Det er jo interessant at en leder av et kristent folkeparti ikke svarer på en del som en skulle tro var veldig viktig for velgerne til en kristelig folkeparti, men han har sikkert tenkt gjennom det og har grunner for det, sier Nylund, som for ett år siden nettopp skrøt av Hareides holdninger til homofile.

- Det handler om at når folk kommer med drøye uttalelser, så har han vært flink til å håndtere det på en skikkelig måte, sier han.

Nylund at det er viktig å gi honnør til de riktige skrittene som tas.

- De siste årene har vi sett at det finnes en del KrF-politikere og KrFU-politikere som ser ut til å få mer liberale holdninger i disse spørsmålene. Det er viktig å gi honnør til de kreftene i KrF som vil ha en endring, sier han.

- Trossamfunn skal ikke overstyres av politikere

KrF-leder Hareide står på sitt og uttaler også til Nettavisen at han mener det ikke er politikeres rolle å bedømme hva som er synd og ikke.

- Opp gjennom historien har det vært flere teologiske stridsspørsmål i kirken. Eksempler på det er skilsmisse, gjengifte, samboerskap, homofili, kvinnelige prester og biskoper, for å nevne noen. Det har alltid vært KrFs prinsipielle syn at trossamfunn ikke skal overstyres av politikere, sier Hareide til Nettavisen.

- Bedømmelsen av hva som er synd og ikke synd tilhører ikke politikerrollen. Vår rolle er å påse at ingen diskrimineres, uansett legning, kjønn eller etnisitet, og at Norges lover overholdes.

Han synes på sin side det er merkelig at Nylund ber ham uttale seg om synet sitt nå.

- Nylund påpeker at KrF tidligere har blitt kritisert for å argumentere teologisk, og jeg synes det er noe spesielt at en argumenterer for at vi bør ut å gjøre det nå.

- For øvrig er det ikke riktig at KrF ikke har tatt initiativ for rettigheter for homofile. Siste gang KrF satt i regjering gjorde vi nettopp det med ansvarlig statsråd Laila Dåvøy, noe vi fikk honnør for, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere