- Putin bør stille som presidentkandidat

Foto: SERGEI KARPUKHIN (REUTERS)

Den russiske presidenten Dmitrij Medvedev foreslår Vladimir Putin som presidentkandidat i 2012.

25.09.11 09:44

Det har lenge vært usikkert på om det er Putin eller Medvedev som skal stille som presidentkandidat for partiet Det forente Russland i valgkampen 2012.

Men nå ligger det altså an til at statsminister Vladimir Putin stiller som partiets presidentkandidat, etter at Dmitrij Medvedev gikk ut og foreslo statsministeren som kandidat lørdag formiddag.

- Ikke et garantert utfall
- Dette var ikke et garantert utfall, men jeg er heller ikke sjokkert over utfallet, sier Sentral-Asia-ekspert og seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Indra Øverland, til Nettavisen.

- Dette betyr at det er veldig sannsynlig at Putin blir president igjen, nå som hele toppledelsen i Det forente Russland samler seg bak ham, sier Øverland.

- Vil Russland oppleve store endringer dersom Putin blir president?

- Det eneste som har vært klart ganske lenge, er at uansett så vil den russiske eliten forsøke å holde samme kurs som i dag, på godt og vondt. Det betyr stabilitet, men også noe stagnasjon, sier Øverland.

Nå kan han stille på nytt
Putin har tidligere vært president i Russland i to perioder, men kunne ikke stille en tredje gang på rad fordi grunnloven ikke tillater tre sammenhengende presidentperioder.

- Nå har han vært ute en periode, så da kan han stille på nytt. Dette har også noe å gjøre med hvor strengt man tolker dette regelverket, sier Øverland.

Presidentvalget i Russland holdes 4. mars. Tidligere hadde Putin foreslått at Medvedev skal stille øverst på partilisten under parlamentsvalget i desember. Dermed ligger det til rette for at Medvedev kan bli statsminister.

Putin hadde sittet i to perioder fram til 2008 da han ble statsminister under Medvedev. Det var Putin som utpekte Medvedev som sin etterfølger, og mange russere har spekulert på at Putin fortsatt er den mektigste personen i Russland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.