RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Russlands president Vladimir Putin sammen med den russiske forsvarssjefen og forsvarsministeren.
Russlands president Vladimir Putin sammen med den russiske forsvarssjefen og forsvarsministeren. Foto: Mikhail Klimentyev (Ap)

- Putin har 50.000 stridsklare soldater

Sist oppdatert:
Russisk forsker sier det er umulig å gjette hva som blir Putins neste trekk.

En uke etter at Russland annekterte Krimhalvøya, er det ingen i Vesten som riktig vet hva den russiske presidenten Vladimir Putin vil. Noen spekulerer på at han ønsker å ta kontroll over enda flere områder i Ukraina. I så fall har han soldater i posisjon til å utføre en slik operasjon.

- Det er veldig vanskelig å gi noen analyse på russisk risikovurdering. I Kreml opererer de med en helt annen oppfatning av hva som er akseptabel risiko, sier forskningsdirektør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Pavel K. Baev, til Nettavisen.

Baev, som selv er fra Moskva, vedgår at han er bekymret for utviklingen i Putins Russland.

- Ingen vet hva som er intensjonen til Putin. Utviklingen i konflikten illustrerer poenget om at vi ikke forstår intensjonen eller motivasjonen, fordi ingen eksperter noensinne har forutsett at Putin ville handle så raskt i upløyd mark med så høy risiko, sier han.

- 50.000 på plass
The Wall Street Journal skriver at nesten 50.000 russiske soldater befinner seg nå enten på grensen til Ukraina eller i det russiskkontrollerte Krim. Styrkene forsøker aktivt å skjule sine posisjoner og etablerer forsyningslinjer som kan komme godt med ved en eventuell militæroperasjon, skriver avisen.

Russerne selv hevder styrkeopptrappingen langs den ukrainske grensen er en lovlig militærøvelse på russisk jord. Men det er ikke utenkelig at styrkeopptrappingen og hemmeligholdelsen, som inkluderer kamuflering av utstyr langs den ukrainske grensen, kan være forberedelser til et uannonsert militært streiftog inn i ukrainske territorier.

Dette bekymrer amerikanerne, ifølge kilder i Det hvite hus.

- Dette er et spørsmål om hva som er lederskapets intensjoner. Hvem er det egentlig, om noen, som får vite om Putins planer? sier en offisiell tjenestemann, som er tilknyttet Obama-administrasjonen, til avisen.

- Det er åpenbart at han gjør ting klart, i tilfelle han ønsker å rykke inn. Spørsmålet er om det er tatt en politisk beslutning om å gjøre det, sier kilden.

Pavel K. Baev.

- Irrasjonell handling
Baev mener en russisk militæroperasjon i Ukraina ville vært en irrasjonell handling. Men han utelukker likevel ikke at det vil kunne skje.

- Det å rykke inn i Ukraina er ikke det samme som å rykke inn på Krim. Krim er et avgrenset område, men hvis man beveger seg inn i Ukraina, så er det veldig vanskelig å si når man skal stoppe, sier moskovitten.

- Ukraina er et veldig stort land med en stor befolkning. Det politiske engasjementet er veldig stort, så folk vil ikke bare sitte der og se på russiske stridsvogner rulle inn, sier Baev.

Han sier alle risikovurderinger tilsier at russerne ikke har kapasitet til å mobilisere nok styrker til å foreta en vellykket militæroperasjon i Ukraina.

- I det russiske forsvaret er tallene på soldater veldig høye. Men hvis man ser på det som faktisk kan mobiliseres, så er det ikke så mye. Forsvarsreformen fra høsten 2008 har ikke vært så vellykket, sier han.

Akseptabel risiko
En høytstående ukrainsk tjenestemann hevder russerne har nærmere 100.000 soldater i posisjon til å rykke inn i Ukraina, men amerikanerne mener dette tallet er altfor høyt. Baev tror heller ikke russerne har 100.000 soldater på plass ved grensen.

- Men hvis de skal bevege seg inn i Ukraina, så trenger de 100.000. På en annen side så vet man ikke hvordan de kalkulerer i Kreml. De lever mye i sin egen verden, og kanskje tror de at deres militære kapabilitet er større enn den faktisk er, sier den russiske fredsforskeren.

- Amerikansk etterretning har et anslag på 30.000, noe som er mye. Men det er fortsatt ikke nok til å okkupere Øst-Ukraina.

I tillegg til de antatte 30.000 soldatene langs den ukrainske grensen, er det også rundt 20.000 stridsklare russiske soldater på Krim.

Russiske soldater avbildet ved en stridsvogn utenfor en tidligere ukrainsk militærbase på Krimhalvøya.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere