*Nettavisen* Nyheter.

- Putin kan ikke tape ansikt

SOLDATER: Væpnede menn som antas å være russere, patruljerer utenfor en ukrainsk militærbase i byen Perevalnoye på Krimhalvøya. Foto: Vasily Fedosenko (Reuters)

Det finnes to mulige utfall av konflikten på Krim.

30.01.15 18:23

(Nettavisen): Hele verden har de siste dagene fulgt spent med på situasjonen på Krimhalvøya hvor russiskvennlige soldater har beleiret et tjuetall ukrainske militærbaser. Russland-ekspert Helge Blakkisrud sier konflikten på Krimhalvøya vil fortsette i ett av to mulige hovedspor - væpnet konflikt eller diplomati.

- Faren for en væpnet konflikt er ikke over. Men det virker nå som den brede diplomatiske aktiviteten begynner å kaste av seg. Det er mange møter på høyt nivå hvor det diskuteres mulige løsninger, sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Helge Blakkisrud, til Nettavisen.

- Den mest akutte fasen, hvor det var en overhengende fare for at konflikten skulle kunne utvikle seg til en fullskala krig, synes å være over. Nå er det forhandlinger på mange fronter. Det pågår intens diplomatisk aktivitet for å finne en kompromissløsning som ivaretar Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, men som også tilgodeser det Russland oppfatter som sine vitale interesser i regionen, sier Blakkisrud.

- Uten å tape ansikt
I løpet av onsdagen skal USAs utenriksminister John Kerry møte sin russiske motpart Sergej Lavrov til samtaler i Paris. I tillegg skal flere av EUs utenriksministere til Kiev for å drøfte situasjonen med den ukrainske overgangsregjeringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nupi-forsker Helge Blakkisrud.

- Det mest prekære nå, er å finne en løsning på hvordan man skal avvikle beleiringen av de ukrainske basene på Krim. Så gjelder det å komme opp med en løsning som gjør at Russland får en retrettmulighet uten å tape ansikt. En slik løsning vil måtte inkludere garantier om at de målene Moskva formelt la frem som begrunnelse for å intervenere, beskyttelse av russiske borgere og militærinstallasjoner, blir ivaretatt, sier forskeren.

Blakkisrud henviser blant annet til den russiske Svartehavsflåten og den russiskvennlige befolkningen på Krim, som består av både russiske statsborgere og russiskspråklige ukrainere.

- Faren er over
NUPI-kollega Jakub M. Godzimirski tror faren for krig er over.

- Jeg tror faren for væpnet konflikt er over. Det er blitt sendt signaler fra begge sider, og det har ikke skjedd noe dramatisk, sier seniorforsker og Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski til Nettavisen.

- Jeg tror det ville være veldig vanskelig for Putin å gå for en militæraksjon. Man kan allerede si at russiske myndigheter har begynt å snakke med ukrainske myndigheter, selv om det ikke står så mye om dette i russiske medier. Russland har ikke stengt gassen til Ukraina, noe som betyr at begge parter prøver å holde dette utenfor konflikten. Det er også et positivt tegn, sier Godzimirski.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski. Foto: Foto: Nupi

Annektere Krim?
Selv om russerne har store interesser på Krim, tror ikke Blakkisrud Russland vil annektere Krim, slik noen har antydet.

- Jeg tror ikke det vil tjene Russland på lengre sikt. Hvis vi skal trekke en sammenlikning med Georgia-krigen, virker det som om Russland foretrekker å forholde seg til ikke anerkjente eller delvis anerkjente stater framfor å legge slike områder direkte inn i Den russiske føderasjonen, sier Blakkisrud.

- Om Russland allikevel skulle annektere Krim, så kan de risikerer å vinne Krim og tape Ukraina. Det er en mulighet for at den tradisjonelt pro-russiske befolkningen i Øst-Ukraina i en slik situasjon vil vende seg vekk fra Russland. Da kan man tape mer enn man har vunnet, understreker Blakkisrud.

- Verre på fastlandet
Det har vært spekulert på at Russland vil kunne gripe inn også utover Krimhalvøya, og Vladimir Putin holdt alle muligheter åpne på pressekonferansen tirsdag ettermiddag. Men Blakkisrud sier det vil være mye vanskeligere for Russland å sette inn styrkene sine til fastlandet.

- På Krimhalvøya hadde man allerede soldater på plass og mer entydig støtte i befolkningen. I praksis vant man mer eller mindre full kontroll over halvøya uten at det ble løsnet et skudd, sier han.

- Om man skulle gå inn i Øst-Ukraina, ville det bli langt mer komplisert. Motstanden ville bli langt sterkere, og det vill også være mer uklart hva som skulle være den territorielle målsetningen - det er ingen klare grenser for hvor en offensiv skulle stoppe, og hva som skulle være målet, avslutter Blakkisrud.

Klikk på bildet for å forstørre.

Russlands president Vladimir Putin. Foto: Ria Novosti (Reuters)

- Ikke russiske soldater
Den ukrainske utenriksministeren Andrij Desjtsjytsia har onsdag formiddag sagt at Ukraina ønsker en god dialog og et godt forhold til det russiske folk, og at de håper på en fredfylt løsning på konflikten.

Den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov, sier imidlertid at Russland ikke kan tilbakekalle soldatene på Krim, fordi de ikke er russiske. Han sier at personellet ved den russiske svartehavsflåten er i sin ordinære posisjon, og at de øvrige styrkene som er i aksjon ikke er russiske. Vitner hevder imidlertid at russiske soldater er blitt sendt fra Russland.

Følg oppdateringene fra krisen i Ukraina:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.