RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
General Philip Breedlove er NATOs øverste sjef i Europa.
General Philip Breedlove er NATOs øverste sjef i Europa. Foto: Bernadett Szabo (Reuters)

- Putin kan invadere Ukraina om tre dager

NATOs Europa-sjef sier 40.000 russiske soldater er klare for kamp.

Russland har titusener av soldater utplassert langs grensen til Ukraina. Frykten er at den russiske presidenten Vladimir Putin planlegger å rykke inn og ta enda flere områder i Øst-Ukraina.

En NATO-general sier Putin er i stand til å invadere Ukraina i løpet av tre til fem dager, melder Reuters.

- Klare til å handle
Russland har anslagsvis 40.000 kampklare soldater på grensen.

- Dette er en veldig stor, kapabel og beredt styrke, sier NATO-general Philip Breedlove i et intervju med Reuters og The Wall Street Journal.

Breedlove er NATOs øverste sjef i Europa og general i det amerikanske luftforsvaret.

- Vi mener de er klare til å handle, og vi tror de kan oppnå målene sine i løpet av tre til fem dager om de får ordre til å aksjonere, sier generalen. 

Annekterte Krim
Tidligere denne uken ble det meldt at flere av styrkene langs grensen så ut til å trekke seg tilbake. Breedlove bekrefter at NATO har registrert små troppebevegelser, men understreker at det ikke finnes tegn til at russiske soldater er i ferd til å vende tilbake til kasernene.

Det var i forrige måned at Russland annekterte den ukrainske halvøya Krim. Siden da har det vært omfattende spekulasjoner på hva som eventuelt vil være Putins neste trekke. Noen vestlige ledere har antydet at Putin ønsker å ta kontroll over flere ukrainske områder.

Akseptabel risiko?
Eksperter synes også det er vanskelig å forutse Putins neste trekk.

- Det er veldig vanskelig å gi noen analyse på russisk risikovurdering. I Kreml opererer de med en helt annen oppfatning av hva som er akseptabel risiko, uttalte forskningsdirektør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Pavel K. Baev, til Nettavisen forrige uke.

Baev, som selv er fra Moskva, innrømmet at han var bekymret for utviklingen i Putins Russland.

- Ingen vet hva som er intensjonen til Putin. Utviklingen i konflikten illustrerer poenget om at vi ikke forstår intensjonen eller motivasjonen, fordi ingen eksperter noensinne har forutsett at Putin ville handle så raskt i upløyd mark med så høy risiko, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere