- Putin sitter på alle kortene nå

Russlands president Vladimir Putin ber nasjonalforsamlingen godkjenne bruk av militærmakt mot Ukraina, melder Kreml.

Russlands president Vladimir Putin ber nasjonalforsamlingen godkjenne bruk av militærmakt mot Ukraina, melder Kreml. Foto: Alexei Nikolsky (Afp)

Vladimir Putin har bedt den russiske nasjonalforsamlingen om å godkjenne militærbruk mot Ukraina.

01.03.14 17:11

(Nettavisen/NTB): SISTE: Den russiske nasjonalforsamlingen gir Vladimir Putin grønt lys til å bruke militærmakt i Ukraina.

Nasjonalforsamlingen behandlet i ekspressfart lørdag ettermiddag Putins anmodning om å få bruke militærmakt på Krim-halvøya.

Vedtaket ble enstemmig vedtatt og trer i kraft umiddelbart. Det er imidlertid ikke sikkert godkjenningen vil bli brukt med det samme, sier viseutenriksminister Grigorij Karasin til Reuters.

EUs utenriksministre er kalt inn til krisemøte i Brussel mandag for å diskutere den dramatiske utviklingen.

På samme møte i nasjonalforsamlingens overhus, Føderasjonsrådet, ble det også vedtatt å be president Putin kalle hjem Russlands ambassadør til USA.

Natt til lørdag ble det meldt at «uidentifiserte, væpnede menn» forsøkte å ta kontroll over offisielle bygninger i den selvstendige regionen Krim-halvøya i Ukraina. Landets myndigheter kunngjorde tidligere lørdag at det ukrainske militæret er satt i høyeste beredskap.

Krim ble etter Sovjetunionens oppløsning en selvstyrt region i staten Ukraina, men Russland har beholdt et sterkt militært nærvær der etter Ukrainas uavhengighet i 1991.

Putin sitter på kortene
Nå anklager de nye ukrainske makthaverne Russland for militære aktiviteter på Krim. De prorussiske lokalmyndighetene på Krim-halvøya har imidlertid bedt Russlands president Vladimir Putin om å hjelpe til med å innføre ro og orden i regionen.

- Det er veldig vanskelig å spå om hvilken vei Vladimir Putin kommer til å velge. Det er han som sitter på alle kortene nå, sier seniorforsker ved NUPI, Jakub M. Godzimirski, til Nettavisen.

Lørdag ettermiddag ble det kjent at Putin ber den russiske nasjonalforsamlingen om å godkjenne bruk av militærmakt mot Ukraina.

- Putin kan ha en retorikk som kan bli vanskelig å svelge. Men han har stort sett vist seg å være en rasjonell beslutningstager, sier Godzimirski.

- Uante konsekvenser
Situasjonen er svært spent etter at de prorussiske lokalmyndighetene på Krim og den russiske Svartehavsflåten har blitt enige om i fellesskap å vokte offentlige bygninger på halvøya. Luftrommet over Krim-halvøya er stengt.

- Det er en veldig sammensatt situasjon. Min tolkning er at man kan finne en fredelig løsning på denne konflikten. Det ser ut til at situasjonen i Ukraina er i ferd med å roe seg, mens det som skjer på Krim-halvøya, kan ha uante konsekvenser, sier Godzimirski.

Flere europeiske ledere har gått ut og bedt Russland respektere Ukrainas territorielle integritet. Ifølge det ukrainske forsvarsdepartementet har Russland sendt 6000 nye soldater som forsterkning til den russiske militærbasen i Sevastopol.

Ukrainske marinefartøyer har lørdag ettermiddag seilt ut i Svartehavet fra basene på halvøya for å forhindre russiske styrker i å beleire basene, sier en kilde ved den ukrainske grensevakten til det ukrainske nyhetsbyrået Interfax.

- Det ser ikke ut som at ukrainske myndigheter har fullstendig kontroll med det som skjer i dette området, sier Godzimirski.

De prorussiske lokalmyndighetene på Krim og den russiske Svartehavsflåten har blitt enige om i fellesskap å vokte offentlige bygninger på halvøya. Foto: David Mdzinarishvili (Reuters)


Folkeavstemning
En folkeavstemning på Krim-halvøya om hvorvidt regionen skal kreve større selvstyre fra Kiev, er framskyndet til 30. mars, ifølge regionmyndighetene.

NUPI-forskeren tror en mulighet kan være at Russland avventer situasjonen fram til valget, og satser på at regionen vil knytte seg nærmere og nærmere Russland over det lange løp.

- Det som gjør situasjonen vanskeligere, er den etniske sammenslutningen hvor den russiske befolkningen er i flertall. Mange har vært misfornøyde med at dette området tilhører Ukraina. Denne misnøyen var veldig tydelig allerede på 1990-tallet, og da gikk Ukraina med på å opprette en autonom republikk. Det betyr at dette området har at et slags selvstyre, sier Godzimirski.

Arsenij Jatsenjuk, som ble innsatt som leder for den nye ukrainske overgangsregjeringen torsdag, oppfordrer Moskva til å stanse sine militære aktiviteter på Krim og heller jobbe for en fredelig løsning på krisen.

- Det er uakseptabelt at russiske pansrede kjøretøy kjører i gatene i ukrainske byer, sier Jatsenjuk.

- Dette er ingenting annet enn brudd på avtalen om tilstedeværelse for svartehavsflåten på ukrainsk territorium.

Støtter Ukrainas suverenitet
Utenriksminister Børge Brende (H) sier Norge støtter fullt opp om Ukrainas suverenitet og territorielle integritet.

- Utviklingen på Krim er fortsatt svært uoversiktlig og potensielt farlig. Det er viktig at alle parter avstår fra handlinger som kan misforstås eller bidrar til å eskalere situasjonen, sier Brende til NTB.

Utenriksministeren, som for tiden er på reise i Myanmar og Singapore, oppfordrer myndighetene i Kiev og Moskva til å innlede en konstruktiv dialog.

- En snarlig stabilisering og normalisering av situasjonen i Ukraina er i alles interesse. Dette gjelder også Russland, sier Brende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.