- Putin vil ikke ignorere en bønn om hjelp

Bevæpnede menn i umerkede uniformer patruljerer flyplassen i Simferopol.

Bevæpnede menn i umerkede uniformer patruljerer flyplassen i Simferopol. Foto: David Mdzinarishvili (Reuters)

Russland vil komme Krim til unnsetning.

01.03.14 10:04

Simferopol (NTB-AFP): Russland vil ikke snu ryggen til regionsmyndighetene på Krim-halvøya når de ber om hjelp, sier en talsmann for Kreml.

Den nyvalgte statsministeren for Krim-regionen, Sergeij Aksyonov, har bedt Russland om hjelp til å få gjeninnført ro og orden på halvøya.

- Jeg har et ansvar for livet og sikkerheten til borgerne, og jeg har derfor bedt Russlands president Vladimir Putin om å hjelpe til med å sikre ro og fred på Krims territorium, sa Aksyonov i tale som lørdag ble sendt i lokale medier og på russisk fjernsyn.

Han ville imidlertid ikke utdype hva slags hjelp eller bistand han ønsker. Men han får positivt svar fra russiske myndigheter.

- Russland vil ikke ignorere Krim-ledelsen bønn om hjelp, heter det i en kunngjøring fra Kreml.

Spent situasjon

Situasjonen på den ukrainske, prorussiske halvøya har vært svært spent de siste dagene.

Fredag kom det meldinger om troppeforflytninger til den russiske militærbasen ved Sevastopol og at væpnede uniformerte menn har okkupert de to flyplassene på halvøya og satt opp kontrollposter flere steder.

Aksyonov understreker imidlertid at alle sikkerhetsstyrker på Krim er underlagt hans kontroll.

- Som statsminister på Krim har jeg besluttet at alle sikkerhetsenheter, fra innenriksdepartementet, fra sikkerhetspolitiet, fra hæren, marinen og fra grensemyndighetene, legges direkte under meg. Jeg har beordret alle enheter om å overholde mine direktiver. Alle som ikke gjør det, blir bedt om å forlate sikkerhetstjenesten, sa Aksyonov i talen sin.

Ifølge ubekreftede meldinger sendte Russland fredag ytterligere 2.000 soldater til Krim-halvøya. Den russiske ambassadøren til EU, Vladimir Tsjizhov, avviser imidlertid ifølge Euronews at Russland har sendt flere soldater til Krim.

Prorussisk

Ukrainas midlertidige leder Oleksandr Turtsjynov har anklaget Russland for provokasjoner, mens ledelsen i Moskva nekter for å ha noe med hendelsene på Krim å gjøre.

- Russland anser det som skjer på Krim for å være et resultat av en intern politisk prosess i Ukraina, het det i en kunngjøring fra russisk UD.

Det store flertallet av befolkningen på Krim er prorussiske og negative til de nye makthaverne i Kiev. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.