*Nettavisen* Nyheter.

- Rå mat kan kurere ADHD

Foto: (Foto: Shutterstock)

Amerikansk helseguru frir til norske forbrukere. - Tror ikke det går an, sier Folkehelseinstituttet.

(SIDE2): - Mat er nøkkelen til et lengre liv og nøkkelen til et liv uten sykdom, sier amerikaneren David Sandoval. Han er i Norge for å promotere sin nye helselinje og overbevisning om at det er rå og levende mat som er nettopp nøkkelen til et friskt og langt liv.

Side2 var med på hans seminar denne helgen for å teste maten.

Les saken her: Side2 tester stjernenes diett

Han innrømmer at han verken er lege eller kan heale noen. Selv kaller han seg en lærer og all den viten han har tilegnet seg, er selvlært.

- Jeg har gjort mange sinte med min filosofi, særlig i begynnelsen av 90-tallet da rå mat ikke var så kjent, sier han og legger til at hans tidligere motstandere nå har blitt tilhengere.

Hele filosofien til Sandoval går ut på å tilføre kroppen høykonsentrert, effektiv næring som skal vitalisere og avgifte kroppen, forbedre immunforsvaret, stimulere cellefornyelsen, øke hormonproduksjonen, få ny energi og optimalisere organene.

Vil hjelpe barn
Selv om han hjelper superstjernene med å spise riktig, banker Davids hjerte mest for å hjelpe barn som lider av atferdsproblemer som ADHD og ADD og autisme . Han går så langt som å si at disse barna kan kureres helt, kun ved hjelp av riktig kosthold og har med en video han viser for pressen for å underbygge sine påstander.

- Mange har vært nære en løsning, men ingen har klart å knekke koden for hvordan disse barna best bør behandles, sier han og nevner at mange tidligere mente at glutenfri mat en stund skulle være det beste, før man gikk bort fra dette igjen.

Men forsker Heidi Aase ved Folkehelseinstituttet tror ikke ADHD kan kureres bare ved hjelp av riktig kosthold.

- Dette er en påstand uten grunnlag i forskning. Det finnes ikke forskningmessig belegg for å si det han sier. Alle vet at man får bedre helse, føler seg bedre og kan konsentrere seg bedre hvis man spiser riktig, og sover og trener, men det er ikke årsaken til de nevrobiologisk baserte utviklingsforstyrrelser som ADHD og autisme er. Jeg tror ikke det går an å kurere ved hjelp av kosthold, men hos noen barn kan man muligens dempe eller forebygge noen tilleggsproblemer ved å ha faste måltider. Faste måltider strukturerer hverdagen, pluss at et sunt kosthold er viktig generelt, sier Aase til Side2.

Og legger til:

- En nylig gjennomgang av forskningen på homeopati i behandling av ADHD viser ikke noen effekt verken på kjernesymptomene (oppmerksomhetssvikt, hyperaktivitet, impulsivitet) eller på vansker som ofte opptrer sammen med ADHD (atferdsproblemer, sosiale vansker, angst).

Skeptisk interesseorganisasjon
Heller ikke generalsekretæren i ADHD Norge tror at ADHD kan kureres kun ved hjelp av kostholdet.

- Jeg har ikke sett dette dokumentert noen steder. Jeg ser ikke bort fra at det kan ha en funksjon, men det kurerer ikke ADHD, sier generalsekretær Tor Eikeland ved ADHD Norge til Side2.

Dette er maten barna bør spise, ifølge Sandoval:

PROTEINER: Laks, makrell, sardiner, steinbit, mandler(rå), protein fra hamp,

FRUKT: Kokosnøtt, både kjøttet og vannet, mango, svisker, papaya, grapefrukt, tranebær

GRØNNSAKER: Brokkoli, gulrøtter, spinat, løk, blomkål, rødbeter, søtpotet, squash, persille

FETT: Kokosnøtt olje, smør, druekjerneolje

Han er ikke spesielt glad i medisiner som for eksempel Ritalin, som i stor grad brukes for denne sykdomsgruppen.

Internasjonale befolkningsstudier anslår at mellom tre og fire prosent av barnebefolkningen har ADHD. Per i dag er det én prosent som får behandling med medisiner i Norge. I tillegg er det et ukjent antall som får tiltak i skole, i familien eller i form av terapi, ifølge Helsedirektoratet.

Behandler med narkotika
Ritalin er et produktnavn som egentlig inneholder stoffet Metylfenidat, og er et amfetaminlignende stoff som brukes i medikamenter for behandling av Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) hos barn og voksne. Dette stoffet står på dopinglista til Antidoping Norge, og er også oppført på den norske narkotikalisten.

- Bruk legemidler som ditt aller siste valg. Prøv heller å forandre kostholdet i første omgang. den eneste bivirkningen du får av det er at det ikke hjelper, sier han.

Forsker Heidi Aase ved Folkehelseinstituttet mener man bør holde seg til behandling som har dokumentert effekt.

- Hvis man holder seg til forskningen er det medikamentell behandling som har vist effekt. Psykososiale og pedagogiske tiltak kan også ha positiv effekt på atferdsvansker. Hvis man setter i gang med dietter, så risikerer man også feilernæring. Det gjelder spesielt eliminasjonsdietter hvor man tar ut ingredienser i kosten, og barna risikerer underernæring eller feilernæring. Det er risikabel behandling og bør kun settes i gang under tilsyn av lege eller ernæringsfysiolog. Hvis man snakker om alternative behandlingsmetoder som massasje så er det ikke farlig, men det er uheldig om man lover mer enn man kan holde. Man skrur opp forventningene til de som mottar behandlingen og tar seg betalt for behandling som ikke har påviselig effekt, noe jeg syns er uetisk, sier Aase.

Generalsekretæren i ADHD Norge mener også at medisinering er viktig.

- Vi har dokumentert at medisin har noe for seg. Men hvis vi snakker om barn, så er den totale tilretteleggingen rundt barnet viktig. Hvordan man klarer å tilrettelegge dette for barn som er i skole og skal ta til seg kunnskap, sier Eikeland.

- Mener det virker
Men Sandoval mener at kostholdet har alt å si for barn med denne diagnosen og selv om han ikke kan dokumentere dette med store undersøkelser ennå så har han prøvd ut sin filosofi på en rekke barn, som har blitt merkbart bedre, ifølge deres foreldre.

Moren til lille Rae (6) forteller blant annet at hun plutselig fikk øyekontakt med sin autistiske lille datter.

- Bare i løpet av en måned med nytt kosthold så fikk jeg øyekontakt med henne. Det var et stort framskritt. Hun fokuserte på en helt annen måte og kan nå få lov til å være barn og leke som andre.

Tidligere hadde moren prøvd glutenfri mat og medikamentet Ritalin for Rae (6), uten resultat.

I 2005 var det 11 000 barn og unge i Norge som fikk denne typen legemidler, viser reseptregisteret hos Folkehelseinstituttet.

- Unngå soya
- Nøkkelen for disse barna er å spise mat som har en spesiell sammensetning. Jeg holder på analysere ulike matvarer nå, men har kun gitt klarsignal for 20 matvarer hittil. Det er særlig matvarer med fytinsyre og mangan som bør unngås. Mangan i kosten er helt essensielt for oss, men forhøyede verdier av mangan ser man gjerne hos barn med ADHD og autismesykdommer.

Matvarer som inneholder høye verdier mangan bør derfor unngås, mener Sandoval. Soyaprodukter inneholder for eksempel høye verdier mangan.

- Et høyt inntak av mangan kan være en medvirkende årsak til ADD/ADHD, sier Sandoval.

Fytinsyre i kornprodukter binder seg til jern. Dette gjør at en del av jernet i for eksempel helkornbrød og knekkebrød ikke tas opp.

- Jeg har sett barn som har blitt helt friske ved å spise riktig sammensatt kost, sier Sandoval til Side2. Han håper å kunne få til et samarbeid med noen som vil sponse hans videre forskning slik at han kan analysere og «friskmelde» flere matvarer, enn de 20 han til nå har «gått god» for.

Han lover ikke bare at barn med autismesykdommer eller ADHD skal bli friske, men også at levende og rått kosthold kan helbrede fedme, diabetes type 2 og ulike kreftformer.

- Disse sykdommene kan forebygges ved hjelp av mat - det er jeg helt sikker på, forsikrer han Side2.

Dette er levende mat, ifølge Sandoval:
- Ubehandlet, ikke eksponert for varme over 40 grader. På den måten ivaretas alle næringsstoffer, vitaminer, mineraler og enzymer.

- Ekstremt høyt og konsentrert næringsinnhold

- Viltvoksende, økologisk eller dyrket under bestemte forhold

- Ingen isolater, alle ingrediensene i sin naturlige former.

Sandovals tips til deg som vil spise levende og rått:

- Spis frukt om morgenen for å få energi, helkorn midt på dagen og helende mat som grønne grønnsaker til kvelds.

- Ikke ta folsyre i pilleform. Dette kan gi deg tykktarmkreft. Du får mer enn nok gjennom grønne grønnsaker som for eksempel brokkoli. (Dette er stikk i strid med Helsedirektoratets anbefalinger, spesielt til gravide hvor dette blir anbefalt på det aller sterkeste slik at ikke fosteret skal få ryggmargsbriokk, journ.anm)

- Ikke ta kosttilskudd, men få dine vitaminer gjennom maten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.