RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Radioaktive verdier kan stamme fra Fukushima

Nødalarmen skal ha gått av ved dette atomkraftverket i Onagawa.
Nødalarmen skal ha gått av ved dette atomkraftverket i Onagawa. Foto: KYODO (Reuters)
Sist oppdatert:
Høyere radioaktive verdier enn tillatt registrert ved atomkraftverket i Onagawa.

Ifølge det internasjonale atomenergibyrå har man erklært kriseberedskap ved et nytt atomkraftverk i Japan. Denne gangen er det anlegget i Onagawa som er berørt.

Radioaktive målinger gjort i nærheten av atomkraftverket skal ha gått over de lovlige verdiene.

- Japanske myndigheter har informert Det Internasjonale Atomenergibyrået om at det laveste kriseberedsskapsnivået, nivå 1, har blitt erklært her, sa en representant fra atomenergibyrået, ifølge BBCs livefeed.

Det radioaktive nivået i lufta skal være 700 ganger høyere enn Tsjernobyl, men fremdeles lavt ifølge Tohoku Electric Power Company. Japans atomenergibyrå sier at de høye verdiene målt ved Onagawa mest sannsynlig stammer fra en hydrogeneksplosjon ved atomkraftverket ved Fukushima lørdag.

Myndighetene opplyser at de har situasjonen under kontroll.

Kjølesystemet på krafttstasjon nummer 2 ved atomkraftverket i Tokai skal også ha brutt sammen, meldte Kyodo News. Dermed er det problemer ved tre atomanlegg i Japan. Søndag ettermiddag opplyser Japans atomenergibyrå at kjølesystemet fungerer, selv om to av tre generatorer brukt til kjøling ikke fungerer.

- Vi stanset et av kjølesystemene manuelt, men de andre kjølesystemene fungerer og temperaturen i reaktoren har fortsatt å falle, sier en talsmann fra Japans atomenergibyrå, ifølge BBC.

Atomkraftverket ligger i nærheten av områdene som ble hardest rammet av jordskjelvet og den påfølgende tsunamien, nemlig i provinsen Miyagi. En brann skal ha brutt ut i en av reaktorene ved dette kjernekraftverket fredag, men den ble slukket.

Samtidig går den japanske tv-kanalen NHK ut med at det nå er 1353 mennesker som er bekreftet døde.

Alvorlige problemer
Sent lørdag kveld og natt til søndag ble det rapportert om alvorlige problemer med en reaktor ved verdens største atomkraftverk ved Fukushima-anlegget.

BBC News meldte at nødkjølesystemet på reaktor nummer 3 på Fukushima Daiichi-anlegget har sviktet og at trykket stiger. Det var det samme som skjedde før eksplosjonen på reaktor nummer 1 lørdag.

Det er fare for en eksplosjon også på reaktor nummer 3 ifølge en talsmann for regjeringen i Japan.

Les også: Problemer med nok en reaktor.

Eksplosjon
Lørdag morgen norsk tid - før eksplosjonen på reaktor nummer 1 - kom meldingen om at de radioaktive stoffene jod og cesium var målt ved denne ødelagte reaktoren.

- Dette er radioaktive stoffer som er inne i brenselet, og det at dette blir målt utenfor anlegget kan være en indikasjon på at nedsmeltingen har begynt, uttalte atomfysiker Nils Bøhmer, daglig leder i miljøstiftelsen Bellona, til Nettavisen.

Megajordskjelvet som rammet utenfor Honshu på østkysten av Japan like før klokka 07 norsk tid fredag førte til store ødeleggelser og utløste en tsunami som skylte inn over store deler av østkysten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere