RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Radioaktivt vann må på sikt dumpes i havet

STRÅLING: Tepco-ansatte på Fukushima-anlegget iført drakter som skal beskytte dem mot radioaktiv stråling.
STRÅLING: Tepco-ansatte på Fukushima-anlegget iført drakter som skal beskytte dem mot radioaktiv stråling. Foto: Toru Hanai (Ap)
Må kvitte seg med flere hundre tusen tonn radioaktivt vann fra Fukushima.

(Nettavisen): Tirsdag er det tre år siden det japanske atomanlegget Fukushima ble rammet av jordskjelv og tsunami. Det resulterte i den største atomulykken siden Tsjernobyl-ulykken i 1986. Fortsatt er det flere hundre tusen med radioaktivt vann som er lagret i provisoriske beholder på Fukushima-anlegget.

Amerikanske Dale Klein er Japans sjefrådgiver i Fukushima-krisen. Han anbefaler å dumpe det radioaktive vannet i havet. Sjefrådgiveren mener japanske myndigheter må overbevise opinionen om å godta «kontrollerte utslipp» av forurenset vann for å minimere risikoen ved å lagre avfallet på tanker.

- Dumpe vannet
Uttalelsene vil trolig bli møtt med stor motstand blant miljøaktivister, lokale fiskere og lokalbefolkningen. Men Miljøstiftelsen Bellona sier det kan være den «minst dårlige løsningen».

- De har en formidabel utfordring knyttet til dette flytende avfallet. De har opp mot 500.000 tonn med forurenset vann fordelt på 1200 tanker. Så et eller annet må de gjøre, sier atomfysiker og daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer, til Nettavisen.

- På sikt må man slippe ut dette vannet, men en forutsetning er at man renser ut de radioaktive isotopene og lagrer dem på land, sier Bøhmer.

Han sier at mange av tankene er produsert i all hast, uten at det ble tatt for mye hensyn til sikkerhet og lagringskapasitet.

- Det vil stadig være fare for lekkasjer, og vi har allerede sett lekkasjer fra disse tankene.

Mangler teknologi
Renseteknologien er imidlertid ikke på plass ennå. Det til tross for at Tepco, som er eierne av kraftverket, har allerede forsøkt å utvikle tre renseanlegg - men foreløpig uten særlig hell.

18.500 mennesker omkom i jordskjelvet og tsunamien som rammet Japans østkyst for nøyaktig tre år siden. Ødeleggelsene ved Fukushima-anlegget førte til en radioaktiv nedsmelting ved tre av anleggets seks reaktorer. Vannet som ble brukt, og som fortsatt brukes, til å nedkjøle reaktorene for å forhindre nedsmeltinger, er forurenset med radioaktivitet. Det er dette vannet Tepco ønsker å kvitte seg med.

Det har vært en rekke lekkasjer fra tankene som lagrer dette vannet. Sist ulykke skjedde i forrige måned da 100 tonn med radioaktivt vann lekket ut ved et uhell da det skulle pumpes i en tank. Konsentrasjonen av radioaktivitet var åtte millioner ganger høyere enn det tillatte sikkerhetsnivået. 

(Artikkelen fortsetter under bildet).

VANNTAKNER: 500.000 tonn med vann lagres i provisoriske vanntanker på Fukushima-anlegget.


- Holder meg våken
Klein, som er styreleder i en komité som gir råd til Tepco, sier det ikke er bærekraftig å lagre det radioaktive avfallet på denne måten.

- Det som holder meg våken om nettene, er langtidsstrategien for dette vannet, sier Klein i en uttalelse.

Nils Bøhmer.

Ny renseteknologi vil forhåpentlig fjerne all radioaktivitet fra vannet, bortsett fra Tritium.

- Det er en radioaktiv isotop som er veldig vanskelig å rense ut. Men den har også kort levetid og er relativt ufarlig, sier Bøhmer.

Tepco hevder foreløpig at de ikke har noen planer om å dumpe det radioaktive vannet i sjøen.

Stor motstand
Mer enn 100.000 mennesker er drevet fra sine hjem som følge av atomkatastrofen. Katastrofen førte til at samtlige atomreaktorer i Japan ble stengt som følge av angsten som utbredte seg i befolkningen. Disse 48 kjernereaktorene genererte 30 prosent av elektrisiteten i landet.

Nå ønsker landets statsminister, Shinzo Abe, å gjenoppstarte en del av atomreaktorene.

- Denne statsministeren har vært veldig positiv til atomkraftverk. Han forsøker å få 10 til 15 av Japans 50 atomreaktorer tilbake i drift. Men det er et stort spørsmål om han vil få gjennomført sine ønsker. Det er fortsatt en sterk motstand til atomkraft i den japanske befolkningen, spesielt i områdene rundt atomkraftverkene, sier Bøhmer.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

SPØKELSESBY: Flere av byene rundt Fukushima er nærmest blitt spøkelsesbyer etter at befolkingen har blitt nødt til å forlate sine hjem grunnet strålingsfare.


Liten tillit
Bøhmer forteller at Japans lovgivning innebærer at både atomtilsynet og lokalmyndighetene må godkjenne en eventuell oppstart av kjernereaktorer. En av grunnene til den dype skepsisen til atomkraftverk, er alt hemmeligholdet og myndighetenes håndtering av krisen i Fukushima.

- Det er veldig liten tillit til den informasjonen som kommer fra myndighetene, så da hjelper det lite at myndighetene sier at dette er trygt, sier Bøhmer.

- Hvordan vil du vurdere risikoen ved Fukushima, tre år etter katastrofen,Bøhmer?

- Det er litt vanskelig å gjøre en uavhengig risikovurdering siden det har vært lite informasjon tilgjengelig om den radioaktive konsentrasjonen i disse tankene, sier Bøhmer.

- Det jeg har sett de to-tre siste årene, er at eieren av kraftverket, Tepco, ikke har brukt nok ressurser på å bygge solide løsninger, men gått for de billige løsningene med tekniske snarveier. Så situasjonen er verre enn det kunne ha vært om de hadde brukt nok penger helt fra starten av, sier han.

Hele kjernekraftverket skal demonteres, noe som trolig vil ta mellom 30 og 40 år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere