RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: JASON REED (REUTERS)

- Røde tall så langt øyet kan se

Sist oppdatert:
Problemene tårner seg opp for Obama.

De dårlige nyhetene kommer som perler på en snor for påtroppende president Barack Obama før han torsdag skal forsøke å overbevise Kongressen om å godta nok en økonomisk redningspakke.

- Det er røde tall så langt øyet kan se, sa Obama da han onsdag lovte å få orden på løpske helseordninger og samtidig nedsette en spesiell gruppe som skal overvåke de statlige utgiftene.

I samme åndedrag tok han imidlertid nok en gang til orde for å bruke mer penger enn noensinne for å få den skakkjørte amerikanske økonomien på rett kjøl.

Det er fortsatt tolv dager til han tas i ed som ny president, men allerede torsdag skal han forsøke å overbevise Kongressen om å vedta den rekordstore krisepakken.

Rekordunderskudd
Det økonomiske bakteppet kunne neppe vært mer dystert.

Nylig kom rapporten om arbeidsløsheten i desember som viste i underkant av 700.000 nye ledige.

Samtidig viser nye tall fra Kongressens budsjettkomité at årets budsjettunderskudd kommer til å overstige 8.300 milliarder kroner. Underskuddet tilsvarer 8 prosent av hele den amerikanske økonomien.

- Obama arver en fullstendig økonomisk katastrofe, sier budsjettkomiteens formann, Kent Conrad.

Obama sier at botemiddelet mot de dårlige tidene er umiddelbare skattekutt og reduserte utgifter fra statens side, noe han ikke talte spesielt varmt for i presidentvalgkampen.

Kanskje for lite
Torsdag vil Obama likevel ta til orde for statlige utgifter når han skal presentere et forslag til en krisepakke for den amerikanske økonomien på rundt 5.400 milliarder kroner. Det høye beløpet til tross, økonomer mener at ytterligere 2.800 milliarder må til om økonomien skal på fote raskt.

- Vi skal klare å riste liv i økonomien. Det kommer imidlertid til å koste en god del penger. Uansett vil underskudd i 1.000 milliarder-klassen være en realitet i flere år framover, påpeker Obama.

Han kan trolig vente seg mer dårlig nytt torsdag og fredag når ferske tall fra arbeidsmarkedet blir presentert.

Ny utsettelse
Det blir også stilt spørsmål om når Obamas krisepakke kan settes ut i livet. I utgangspunktet var planen den skulle være klar, slik den kunne iverksettes umiddelbart etter 20. januar, dagen da han tiltrer som president.

Det har imidlertid vist seg vanskelig, og onsdag måtte lederen av Representantenes hus, Nancy Pelosi, medgi at midten av februar nok var en mer realistisk dato. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere