Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Reagerer først når vi ser disse bildene

Foto: Schalk van Zuydam (Ap)
Sist oppdatert:
- Det er dumt og feil, men en realitet.

Nærmere 13 millioner mennesker er direkte rammet av sultkatastrofen på Afrikas Horn. Det er FN-organet UNOCHA som koordinerer nødhjelpen i Somalia. De anslår at 390.000 barn står i fare for å dø av underernæring.

FN har samlet inn store pengebeløp fra giverland for å hjelpe de sultrammede menneskene. Men det er langt fra nok penger til å kunne hjelpe alle.

- Det er feil og dumt
Kritiske røster hevder verdenssamfunnet ikke har reagert tidsnok på sultkatastrofen på Afrikas Horn. Det til tross for at man visste at den ville komme.

- Det er heldigvis ikke hele bildet. Man var oppmerksom på dette i fjor høst og startet å forberede seg da. Men det er ikke nok. Det er to grunner til det. Det ene er at pengene kommer først inn fra TV-seere og giverland når man ser sultende mennesker på TV. Dette er feil og dumt, men en realitet, sier utviklingsminister Erik Solheim (SV) til Nettavisen.

- Det andre er at Al-Shabaab (islamistisk, militant gruppe) har nektet i mange tilfeller hjelpearbeidere å operere i Somalia. Det gjør det vanskeligere for hjelpeorganisasjonene å få inn hjelpen. Ingen opererer med utenlandsk personell i Somalia unntatt i Mogadishu, sier Solheim.

- Trenger langsiktig hjelp
Situasjonen i hovedstaden bedret seg noe etter at den islamistiske gruppen al-Shabaab trakk seg ut av Mogadishu, noe som gjorde det mulig for utenlandsk hjelpepersonell å rykke inn i området.

Les også: - Tvinges til sex i bytte mot en matbit
Les også: - Altfor mange barn dør på veien

Nødhjelp i form av medisiner, mat og vann er bistand som kan hjelpe somalierne på kort sikt. Men Solheim mener et fungerende statsapparat og klimatiltak er helt avgjørende dersom Somalia skal kunne hjelpes på lang sikt.

- Det er to viktige temaer her. Det ene er å bidra til å skape en stat i Somalia, som er i en krigssituasjon og som er uten viktige institusjoner. Det er ingen til å organisere, ingen til å bygge veier og ingen til å bygge kornlagre. Det andre er å forberede dem på klimaendring. Der finnes det mange tiltak. Dette er i utgangspunktet en tørkekatastrofe, og da er det viktig med kornsorter og kveg som tåler tørrere klima, sier Solheim.

Ny klimakonferanse
I desember blir det avholdt en ny klimakonferanse i Durban i Sør-Afrika. Tirsdag hadde Solheim samtaler med den sørafrikanske energiministeren og utenriksministeren. Solheim sier at tørkekatastrofer var et viktig tema under møtet, og at en klimautfordring er å få tilpasset landbruket i Afrika til ekstrem tørke.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!