RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
DEMONSTRASJONER: Ifølge Reuters var rundt 4.000 demonstranter samlet i Admiralty-distriktet søndag kveld. Mange demonstranter forlot området, samtidig som andre sluttet seg til folkemengden. Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB scanpix
DEMONSTRASJONER: Ifølge Reuters var rundt 4.000 demonstranter samlet i Admiralty-distriktet søndag kveld. Mange demonstranter forlot området, samtidig som andre sluttet seg til folkemengden. Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB scanpix Foto: Carlos Barria

- Redd for hva som skjer i natt

Sist oppdatert:
Noen demonstranter forlater Hongkongs gater i frykt for sammenstøt. Andre lover å fortsette kampen for demokrati og trosser regjeringens trusler.

– Vi går inn i et avgjørende døgn, og jeg er bekymret for hvordan situasjonen kan utvikle seg, sier Cecilie Figenschou Bakke, Kina-ekspert ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Natt til søndag brukte politifolk batonger og pepperspray mot demonstranter i forstaden Mong Kok. I frykt for nye sammenstøt har derfor mange forlatt protestene her.

Aktivistene har nemlig fått frist til mandag med å rydde gatene, og Hongkongs øverste politiske leder Leung Chun-ying har sagt klart fra om at han ikke vil sky noen midler for å gjenopprette ro og orden.

Færre enn tidligere

Samtidig kom det meldinger om at Occupy-bevegelsen, som er en av gruppene som organiserer demonstrasjonene i Hongkong, i stedet slutter seg til demonstrasjonen i Admiralty-distriktet. Hovedtyngden av protestene den siste uken har foregått nettopp her, hvor blant annet Leungs kontor ligger.

Men mange demonstranter har også forlatt Admiralty-distriktet fordi de er redde for politiet, melder Reuters. Ifølge nyhetsbyrået var rundt 4.000 demonstranter samlet i området søndag kveld, langt færre enn tidligere.

Enormt press

Figenschou Bakke peker på at presset på Leung om å få en slutt på demonstrasjonene, er stort:

– Beijing har hele tiden vært tydelige på at ansvaret ligger hos Hongkong-myndighetene. Derfor er det et enormt press på Leung. Han har gått høyt ut med krav om at demonstrantene skal fjerne seg, og hans legitimitet står nå derfor på spill, sier hun.

Demonstrasjonene i Hongkong har pågått i en uke. Figenschou Bakke mener Leungs krav om at demonstrantene fjerner seg, først kommer nå fordi han har håpet at demonstrasjonene skulle gå over av seg selv.

– Det har nok kanskje vært taktikken, men det har ikke skjedd. Det var noe roligere på fredag, men etter sammenstøt lørdag mellom demonstrantene og motdemonstranter, ble situasjonen igjen spent, sier hun.

Advarer mot maktbruk

Over 80 akademikere fra Hongkongs åtte universiteter advarte søndag kveld mot eventuelt maktbruk fra myndighetene:

– Vi er mot bruken av brutal makt mot vårt folk, som kun søker en fornuftig dialog med myndighetene, heter det i en uttalelse, ifølge Hongkong-avisen South China Morning Post.

Avisen melder også at noen studentledere forbereder seg på dialog etter at byregjeringen tilbød samtaler om konstitusjonelle reformer, i bytte mot at demonstrantene fjerner noen av sperringene. Alex Chow, som leder studentføderasjonen i Hongkong, gjentok imidlertid at samtaler er umulig dersom ikke regjeringen kan garantere for demonstrantenes sikkerhet.

Occupy-demonstrantene har sagt at de vil trekke seg tilbake fra veien som leder til Leungs kontor, men sent søndag kveld var det mange som nektet å gi seg. Også i Mong Kok var demonstrantene delt i synet på hvorvidt de skulle fjerne seg fra gatene.

– Vi kjempet hardt for dette området. Vi burde ikke bare gi det opp, sier student Tanson Tsui til South China Morning Post. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere