*Nettavisen* Nyheter.

- Redd skolen vår!

St. Sunniva demonstrasjon Foto: Arild J. Waagbø

Elever ved St. Sunniva skole demonstrerte mot forskjellsbehandling.

STORTINGET (Nettavisen): Hundrevis av elever og mange foreldre ved St. Sunniva skole i Oslo demonstrerte fredag formiddag mot at den private skolen forskjellsbehandles i forhold til offentlige skoler. Bakgrunnen er at bydelsoverlegen ikke godkjenner skolens lokaler og at skolen ikke har råd til å finansiere en rehabilitering som er estimert til å koste 58 millioner kroner. Konsekvensen er at skolen nå ikke kan ta inn elever til 1. klasse og 8. klasse i 2010.

Les mer om bakgrunnen for saken på skolens hjemmeside.

Skolen - som ble grunnlagt i 1865, ligger bare 300 meter fra Kunnskapsdepartementet. Elevene marsjerte inn med taktfaste rop som «Redd skolen vår!» og «St. Sunniva!»

- Kan ikke love noe
Jonas fra klasse 6B holdt appell foran Kunnskapsdepartementet og forlangte at skolen får lov til å ta opp lån til å rehabilitere skolen.

Men statssekretær Lisbet Rugtvedt (SV) sa at hun ikke kan love noe.

- Det er lett å forstå at dere er urolige nå. Dere, vi og rektor må se om det er noe vi kan gjøre, sa Rugtvedt, som tok i mot elevdemonstrantene i kunnskapsminister Bård Vegar Solhjells (SV) fravær.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arild J. Waagbø

Hun inviterte videre en delegasjon på inntil 20 personer til å komme på besøk til departementet for å legge fram sin sak. I Sosialistisk Venstrepartis arbeidsprogram heter det imidlertid at: «Flere privatskoler vil øke de sosiale forskjellene i samfunnet, og svekke den offentlige skolens rolle som felles møtested for barn og ungdom med ulik bakgrunn.»

I samme partiprogram heter det om offentlige skoler: «Gode fysiske forhold er også viktig for en god skole. SV vil at staten fortsatt skal bidra med midler slik at kommuner og fylker kan pusse opp nedslitte skolebygg og/eller bygge nytt.»

Hyllet Abid Raja
- Neste stopp Stortinget! ropte elevene og satte kursen ned Akersgata eskortert av polititjenestemenn på motorsykler.

Da Abid Raja (V) dukket opp på Løvebakken, inngangsplatået foran Stortinget, ble han møtt med jubel fra de unge demonstrantene før han gikk ned og møtte dem på Eidsvolls plass.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arild J. Waagbø

- Vi i Venstre er for friskoler og vil at friskolene skal få dekket inntil 90 prosent av utgiftene samt kapitalkostnader. Friskolene er et viktig supplement til de offentlige skolene. Det er bra at dere demonstrer og viser at dere bryr dere, og at dere gjør det på en fredelig måte, sa Raja til stor jubel.

«Venstre! Venstre Venstre!» ble i en kort periode det nye slagordet og en svært populær Raja måtte håndhilse på en rekke av de demonstrerende elevene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.