*Nettavisen* Nyheter.

- Redusert straff for voldtekt er å begå nye overgrep

REAGERER STERKT: Forbundsleder Elisabeth Rusdal i Norges Kvinne- og familieforbund reagerer på utspill om at straffene for voldtekt bør bli lavere. Hun mener at holdningene i domstolene bør endres. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Norges Kvinne- og familieforbund (K&F) mener at det ikke er straffene for voldtekt som er for strenge, men holdningene i domstolene som er feil.

05.08.16 14:43

- Redusert straff for voldtekt er å redusere alvorlighetsgraden i et overgrep. Det er er som å begå nye overgrep overfor offeret. Som forbundsleder i en av landets største kvinneorganisasjoner har jeg hørt mye, men dette tror jeg er noe av det som har gjort sterkest inntrykk og som har opprørt meg mest.

Les: Advokat til voldtektsfrikjent: – Alle trusler vil bli anmeldt

Det sier forbundsleder Elisabeth Rusdal i Norges Kvinne- og familieforbund (K&F).

Hun uttaler seg om forsvarsadvokat Harald Stabells utspill om voldtektssaker torsdag.

Stabell sa at det er altfor høye voldtektsstraffer i Norge, og at dette kan ha ført til at vi har fått flere frifinnende voldtektsdommer.

Gjengvoldtekten i Hemsedal

Uttalelsen kom etter den omstridte frifinnelsen av tre menn for gjengvoldtekt i Hemsedal i mars 2014.

- Når advokat Harald Stabell nå tar til ordet for at man bør redusere straffen i voldtektssaker, så er dette sjokkerende, mildt sagt. Som forbundsleder i en av landets største kvinneorganisasjoner har jeg hørt mye, men dette tror jeg er noe av det som har gjort sterkest inntrykk og som har opprørt meg mest, sier Rusdal.

Til Klassekampen sa Stabell at meddommer i saker med unge mennesker, rus og spørsmål om man har motsatt seg handlingen, kan tenke at det blir veldig ille for det unge mennesket å starte voksenlivet med fire åre i fengsel for voldtekt.

- Skremmende

- Jeg er ikke uenig i at fengselsstraff kan ødelegge et ungt menneskes liv, men det kan faktisk også en voldtekt. Videre så er det vel slikt at lengden på straff sier noe om samfunnets synspunkt på handlingens alvorlighetsgrad. Skulle man tatt Stabell på alvor, så betyr det at voldtekt av dersom offeret har nytt alkohol er ikke så alvorlig.

- Advokat Stabells uttalelser føyer seg inn i en skremmende rekke der stadig flere tar til ordet for at når en kvinne blir voldtatt så kan hun takke seg selv. Hun har enten oppholdt seg på feil sted til feil tid, hatt feil antrekk eller inntatt rusmidler. En slik holdning er stigmatiserende, kan nesten godkjenne overgrep og flytter hele ansvaret over på offeret. Dette er med på å øke belastningen for de som har vært utsatt for overgrepene, sier Rusdal.

- Holdningen i domstolen må endres

Til Nettavisen fredag sa også advokat John Christian Elden at strenge voldtektssaker kan føre til at færre blir domfelt for voldtekt.

- Det er åpenbart korrekt at det er en slik sammenheng, og all forskning på strafferett viser at hvis det er straffer som dommerne mener er uforholdsmessig strenge, vil de lettere frifinne, sa Elden til Nettavisen.

Elisabeth Rusdal mener at man verken skal måtte velge lavere straffer eller flere voldtektsdømte.

- Det skal ikke være mildere straffer, og det skal ikke dømmes færre for voldtekt. Hvis det er slik, så er det holdningene i domstolen som må endres, sier hun.

Ønsker du å bidra til debatten rundt saken? Si din mening her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag