*Nettavisen* Nyheter.

- Refsdal på vei hjem

Foto: Scanpix/Novemberfilm (Montasje)

Pål Refsdal reiser på lørdag hjem mot Norge.

14.11.09 19:45

Ifølge NRK dro Refsdal på lørdag til flyplassen i Afghanistan for å starte hjemreisen sin.

Daglig leder i Novemberfilm, Kjetil Johnsen, bekrefter overfor Nettavisen at nordmannen nå starter hjemreisen.

- Jeg snakket med ham noen minutter tidligere i dag og han gjorde seg da klar for hjemreise. Vi regner med han er hjemme i løpet av helgen, sier Johnsen til Nettavisen.

Ifølge NRK vil Refsdal få eskorte fra norsk politi.

Johnsen sier han ikke vet når og hvordan Refsdal kommer seg hjem.

- Når han er i Norge avhenger av reiseruten. Og den kjenner jeg ikke. Men både jeg og familien hans vil ha ham fort hjem, sier Johnsen.

- Tier for å gjøre penger?
Aftenposten skriver på lørdag at mente omtalen som har fulgt i kjølvannet av kidnappingen kan bli meget verdifull, og at dette kan gi milliongevinst for Taliban-filmen som er under produksjon.

Samtidig skriver avisen at Refsdal og Novemberfilm skaper enda mer mystikk rundt historien ved ikke å uttale seg.

- Det er en fantastisk god PR-strategi. Hvis jeg skulle gitt et råd, så hadde jeg rådet dem til akkurat det samme, sier administrerende direktør Arne-Inge Christophersen i kommunikasjonsselskapet Initiativ Universal.

- Det insinueres at dere tier for å gjøre penger på dette?

- Det er en helt håpløs påstand. Jeg har ikke vært i en posisjon hvor jeg har kunnet snakket fritt med Pål, og derfor kan man ikke påstå at han er skjermet av meg.

- Vi har ikke på noe tidspunkt prøvd å skjerme ham fordi han tenker på prosjekter for fremtiden. Jeg har vært avskåret fra å prate med ham. Bortsett fra i dag så har jeg hatt ham på telefon i ti minutter for to dager siden. Dette er ikke en bevisst strategi på noe vis, sier Johnsen til Nettavisen.

- Pressebriefing i løpet av uken
Han sier at han og Pål Refsdal skal sette seg ned når Refsdal er kommet til Norge og diskutere hvordan de skal møte pressen.

- Det er en grunn til at jeg har blitt avskåret fra ham, og derfor har vi vært litt dårlige på informasjon. Men dette vil vi nå korrigere på, fordi vi ønsker åpenhet rundt dette. Så fort vi får koordinert oss, og snakket sammen, så stiller vi på en pressebriefing. Jeg håper vi skal få det til i løpet av uken, sier Johnsen.

Johnsen sier det viktigste for Refsdal nå er å bli debriefet og å få være med sin familie.

- Han ble løslatt fordi han konverterte
I et intervjuet med Nettavisen lørdag, utført i samarbeid med Afghan Islamic Press, forteller talsmann Qari Dawat i Taliban-gruppen Selafi, hvorfor de løslot nordmannen.

- Løslatelsen av den norske journalisten av Taliban har ingen tilknytning til den norske regjeringens restriksjoner på media. Han ble løslatt fordi han ut fra egen vilje konverterte til Islam, og Islam tillater ikke fangenskap av en muslim som ikke har begått noen kriminell handling. Vi lærte ham Kalama Taiba og noen grunnleggende prinsipper om Islam og løslot ham, sier Qari Dawat, talsmann forTaliban-gruppen Selafi.

- Ble det noen gang fremsatt et tilbud om å utbetale løsepenger?

- Vi har ikke mottatt så mye som en penny for løslatelsen av journalisten. Verken den norske regjeringen eller noen andre har tilbudt oss penger. Han ble løslatt kun på grunnlag av at han omfavnet Islam, og det ble bevist overfor Taliban at han faktisk var en journalist.

Les hele intervjuet med Qari Dawat her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.