- Regjeringen dropper sjøkabler i Hardanger

Foto: (Montasje:Scanpix)

Olje- og energiministeren har bestemt seg.

01.03.11 15:25

Den 1. februar mottok olje- og energiminister Terje Riis-Johansen de fire rapportene fra utvalgene som har vurdert sjøkabelalternativet i Hardanger.

I rapportene kommer det fram at sjøkabler kontra kraftlinjer blir 3,4 milliarder kroner dyrere, og at det vil ta fem år mer å bygge.

Tirsdag ettermiddag innkaller Riis-Johansen til pressekonferanse om kraftframføringen mellom Sima og Samnanger.

Etter det NRK erfarer, går regjeringen inn for kraftlinjer i Hardanger, og dermed dropper sjøkabelalternativet.

Som plaster på såret er det berørte kommunene lovet et næringsfond på 100 millioner kroner.

Olje- og energidepartementet bekrefter overfor Nettavisen at det er den endelige konklusjonen om hvorvidt man skal benytte sjøkabler i Hardangerfjorden, som i ettermiddag skal presenteres.

Les også: Her er sjøkabel-rapportene

Trengte fire uker
Riis-Johansen fortalte til Nettavisen etter å ha mottatt rapportene, at han skulle bruke tid på å sette seg inn i materialet. Fire uker var det han altså trengte.

- Jeg synes det her virker å være et grundig og ordentlig arbeid, så jeg ser fram til å bruke mer tid på å sette meg inn i det. Jeg mener at det her er relevante rapporter for vårt arbeid videre, sa Riis-Johansen.

Riis-Johansen gikk opprinnelig inn for kraftlinjer i Hardanger, men måtte snu etter store protester i fjor sommer. Det var da de fire ekspertutvalgene ble satt ned, som fikk et halvt år på seg til å komme fram til sine konklusjoner.

Les også: - Seier til Terje
Les også: - Monstermaster er betydelig overdrevet

Merkostnad: 730 kr per hus i 35 år
Rapportene viser at det er kostbart og tidkrevende å skulle legge sjøkabel på strekningen Sima-Norheimsund:

«Valg av sjøkabel på strekningen Sima-Norheimsund vil føre til endret praksis når det gjelder håndtering av miljøkonflikter ved luftledninger i sentralnettet og kan derfor utløse økt krav om sjø- eller jordkabel i en rekke foreliggende nettinvesteringsplaner. Siden kabling har vesentlig høyere investeringskostnader, vil økning i bruk av kabler påvirke sentralnettstariffen. Utvalget vurderer merkostnaden av endret kablingspraksis til å være 30 milliarder kroner, inkludert Sima-Samnanger investeringen. Utlignes dette beløpet på alle husstander i Norge blir det et årlig beløp på 730 kroner i 35 år», står det i en av rapportene.

Det kommer også fram at sjøkabelalternativet vil ta fem år ekstra å realisere sammenlignet med kraftlinjer.

- Reperasjoner tar flere måneder
Fordelene med sjøkabelalternativet, er ifølge et av utvalgene følgende:

«Ingen synlige master og linjer mellom Sima og Norheimsund men nye naturinngrep ved ilandføring av kabel. Ingen forbedring for Kvam hvis ilandføring i Norheimsund.»

Det blir også slått fast at sjøkabelalternativet er teknisk mulig å få til, men at det vil bli inngrep i tilnærmet urørt natur. Reparasjoner vil dessuten ta fra en til flere måneder, avhengig av planlagt beredskap.

Støtten ble redusert
Etter at ekspertutvalgene hadde lagt fram sine konklusjoner, om at sjøkabelalternativet blir 3,4 milliarder kroner dyrere enn kraftledninger, falt oppslutningen om sjøkabel med 8,2 prosentpoeng, ifølge en meningsmåling utført av Sentio for Nationen. Støtten falt fra et knapt fleretall til 43 prosents støtte.

Presskonferansen om sjøkabelkonklusjonen starter klokken 14.

Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.