*Nettavisen* Nyheter.

- Regjeringen er jo helt lost

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Per Sandberg (Frp) bare rister på hodet og ler av regjeringens forslag om å fjerne taxfree-salget av tobakk og alkohol.

06.03.10 10:34

- For å si det med en gang, dette tror jeg aldri kommer til å bli gjennomført. Men det at de i det hele tatt vurderer det, avslører hvor avgiftskåt denne regjeringen er, sier nestlederen i Frp til Nettavisen.

Innsparingsforslag
Fredag kveld ble det kjent at regjeringen vurderer å stoppe muligheten til taxfree-salg på flyplasser og om bord i fly og ferger som går fra utlandet.

Dette er ett av innsparingsforslagene som finansminister Sigbjørn Johnsen har lansert i arbeidet med statsbudsjettet for 2011.

Regjeringen mener de på denne måten kan sikre seg tre milliarder kroner mer i avgifter.

Les saken: Taxfree står for fall

- Har et kjempeproblem
Per Sandberg mener regjeringen går på en skikkelig skivebom.

- Hvis man ikke greier å hente inn disse kronene, tre milliarder er nevnt, på andre måter, så har de et kjempeproblem. Men det avslører også kynismen hos denne regjeringen.

- På den ene siden brukes det millioner på å få folk til å slutte å røyke, drikke mindre, man strammer inn på skjenketiden og lukker innen tobakken fordi folk ikke skal få bruke disse lovlige varene i like stor grad.

- Men samtidig så budsjetterer man altså på at folk skal bruke mer av disse varene. Det er jo innerst inne det de gjør, sier Sandberg.

Sandberg sier forslaget minner han om måten bomringen blir brukt til å finansiere kollektivtrafikken på.

- De innser at folk skal kjøre bil, men gjør seg samtidig avhengige av at folk kjører mer for å finansiere kollektivtrafikken.

- Rett og slett for smålig
Heller ikke Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre og medlem av finanskomiteen, tror regjeringens forslag blir en realitet.

- Det kan sikkert argumenteres mot at kvoten er ulogisk og at vi taper avgiftskroner på dette, men taxfree er en av de små gleder som mange nordmenn, meg inkludert, har når vi er ute og reiser. Men det er jo typisk Arbeiderpartiet, at de går etter de tingene som folk synes er litt hyggelig.

- Når det er sagt, så tror jeg det er et forslag som Arbeiderpartiet må gi seg på. Det er rett og slett for smålig, sier Sanner til Nettavisen.

- Mer harryhandel og smugling
Hvis forslaget hadde blitt en realitet, tror Sandberg resultatet hadde blitt følgende:

- Folk ville kjøpt alkoholen sin i opprinnelseslandet i stedet for å kjøpe den på taxfree. Folk hadde bare tatt det med i håndbagasjen.

- Dessuten vil forslaget føre til mer harryhandel. Vi vil også få se mer smugling fremover, fordi det blir mer attraktivt for enkelte å smugle store kolli inn i landet for videresalg.

Sandberg gjentar at han ikke tror at forslaget blir en realitet.

- Man bare det at de diskuterer det, avslører regjeringen og deres måte å tenke på. De er jo helt lost.

- Men jeg skjønner at de har panikk fordi de har et budsjett de må redusere, og det offentlige er jo selvfølgelig fredet. De tør nemlig ikke hente inn pengene i offentlig forvaltning, da går de i krig med sine egne, sier Sandberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.