*Nettavisen* Nyheter.

- Regjeringen gjør Norge mindre attraktivt som studieland

Anders Kvernmo Langset, leder av Norsk studentorganisjon (NSO), mener at Norge vil tape på å innføre skolepenger for studenter utenfor EU og EØS. - Det betyr en sterk «europafisering» av studiestedene, som jeg ikke ser på som noen fordel, sier han til Nettavisen.

Anders Kvernmo Langset, leder av Norsk studentorganisjon (NSO), mener at Norge vil tape på å innføre skolepenger for studenter utenfor EU og EØS. - Det betyr en sterk «europafisering» av studiestedene, som jeg ikke ser på som noen fordel, sier han til Nettavisen. Foto: Norsk Studentorganisasjon

Erna & Co vil innføre skolepenger for utenlandske studenter. Norsk studentorganisasjon mener dette er feil vei å gå.

08.10.14 22:00

I årets statsbudsjett foreslår den blåblå regjeringen å innføre skolepenger for internasjonale studenter fra land utenfor EU/EØS.

80,5 millioner kroner mindre bevilges av regjeringen til høyskoler og universiteter, som bes om å ta igjen det tapte gjennom skolepenger.

Dette reagerer Norsk studentorganisasjon (NSO) sterkt på.

«Europafisering»
- Gratis høyere utdannelse har vært et av de viktigste virkemidlene for å trekke til seg studenter med høy kompetanse fra hele verden. Med dette forslaget vil vi kunne se en «europafisering» av studentmassen, sier NSO-leder Anders Kvernmo Langset til Nettavisen.

Langset sier at forslaget møtte motstand i de andre partiene på Stortinget, blant annet hos regjeringens samarbeidspartnere KrF og Venstre, og ble stanset.

- Her går regjeringen mot sitt eget storting, sier Langset.

- Mulig dominoeffekt
En annen ting som Langset frykter med betalingsløsningen for studenter utenfor EU og EØS, er at det er første steg på veien mot at det blir slutt på gratis utdannelse i Norge på høyskole- og universitetsnivå.

Klikk på bildet for å forstørre.

IKKE GRATIS: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ønsker i likhet med resten av de blåblå at studenter utenfor EU og EØS skal betale skolepenger. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

- Etter 2006 innførte Storbritannia, Irland og Nederland skolepenger for studenter utenfor EU og EØS. I dag gjelder dettte for alle studenter, uansett hvor de kommer fra. Alle må betale for utdannelsen. Jeg frykter at dette på sikt kan bli en realitet i Norge også, dersom forslaget godkjennes, sier Langset.

Forslaget om å innføre studieavgift for utenlandsstudenter møter motstand fra flere hold.

- Jeg håper virkelig ikke at dette går gjennom i Stortinget, sier rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen (UiB) i en pressemelding.

Universitetet i Bergen har rundt 600 studenter fra land utenfor EU/EØS som vil bli berørt dersom regjeringsforslaget går gjennom.

Men regjeringens forslag møtes også med applaus og lovord.

- En god idé
Heidi Fuglesang, leder av Høyres Studenter, mener imidlertid det er en god idé å innføre skolepenger for utenlandske studenter.

- Vi ønsker at internasjonale studenter skal søke seg til Norge på grunn av kvaliteten, ikke fordi utdannelsen er gratis, sier Fuglesang til Dagens Næringsliv.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.