RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Regjeringen øker boligskatten

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Oslo (ANB): Høyre mener regjeringen lurer inn økt boligskatt i neste års statsbudsjett.

- Ved første anledning bryter regjeringen sitt løfte om ikke å øke boligskatten, sier Høyres Jan Tore Sanner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bunnfradraget
Høyre-nestlederen viser til at regjeringen lar være å justere bunnfradraget i formuesskatten på bolig i takt med forventet pris- og lønnsøkning i 2011.

- Siden likningsverdiene jo kommer til å øke neste år, vil det i realiteten bli en skatteøkning når bunnfradraget ikke økes tilsvarende. Dermed får Høyre rett i sin frykt for at regjeringen vil bruke det nye takstsystemet til en gradvis økning av formuesskatten på bolig. Dette er stikk i strid med hva regjeringen har lovet, sier Sanner.

Avviser kritikken
Statssekretær Ole-Morten Geving (Sp) i Finansdepartementet avviser kritikken.

- 2011 blir første året på det systemet som er basert på de nye likningsverdier. Dermed starter vi på null, slik sett, sier Geving.

- Så du benekter at det her er snakk om en skatteøkning?

- Ja. Vi gjør en systemomlegging hvor det allerede ligger inne en kraftig reduksjon i formuesskatten. Derfor kan ikke årets bunnfradrag sammenliknes direkte med neste års. Men det å ikke øke bunnfradragene bidrar isolert sett til å gjøre skattegrunnlaget større, innrømmer Geving.

En milliard
- Systemomleggingen ble ledsaget av at formuesskatten ble redusert med en milliard kroner. Den milliarden har den formuende del av Norges befolkning allerede fått glede av.

- Men du er altså enig i at skatten vil øke dersom dere kommer til å beholde bunnfradraget uendret fra 2011 til 2012?

- Ja, gitt at vi får en utvikling i likningsverdiene som gir grunnlag for det, svarer statssekretær Geving.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere