- Regjeringen skjulte kreftfare ved Mongstad

Olje- og energiminister, Terje Riis-Johansen

Olje- og energiminister, Terje Riis-Johansen Foto: (Scanpix/Stian Lysberg Solum)

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen får mer å svare for etter avsløringen av kreftfarlige stoffer i renseprosessene på Mongstad.

18.06.10 07:52

- Regjeringen har skjult en betydelig kreftfare ved testsenteret på Mongstad. Dette er gambling med folks helse, sier Line Henriette Hjemdal (KrF) til Bergens Tidende ifølge NTB.

Mener Stortinget ble feilinformert
Fredag vil opposisjonen fremme mistillitsforslag mot olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp). Årsaken er at de mener Stortinget bevisst ble feilinformert om tidspunktet for ferdigstilling av fullskalaanlegget på Mongstad.

Aminer i renseprosess
Men i rapporten som Riis-Johansen oversendte til opposisjonen etter at de hadde bedt om innsyn, kommer det også fram opplysninger om helsefaren ved Mongstadanlegget, ifølge Bergens Tidende.

Last ned og les den tidligere hemmeligholdte samkjøringsrapporten fra Gassnova og StatoilHydro her (PDF-dokument på Regjeringen.no)

Rapporten viser at regjeringen siden april i fjor har visst at kreftfaren ved bruk av aminer i renseprosessene på Mongstad ikke vil kunne avklares før om tre til fire år.

Amin-teknologi er vurdert som den eneste såkalt modne teknologien til bruk i fullskalarenseanlegget på Mongstad.

- Gambler med folks helse
- KrF og jeg hadde aldri sagt ja til bygging av amindelen av testsenteret hvis vi hadde kjent til det regjeringen ble varslet om gjennom denne rapporten. Det er ingen på Stortinget som med vitende og vilje gambler med folks helse på denne måten, sier en opprørt Line Henriette Hjemdal.

Avviser all kritikk
Regjeringspartiene slår ring om statsråden og avviser all kritikk. Aps nestleder, Helga Pedersen, sier Stortinget har fått all relevant informasjon. Ettersom regjeringspartiene har flertall i Stortinget, vil ikke mistillitsforslaget bli vedtatt.

Høyre og Venstre sluttet seg torsdag til mistillitsforslaget, slik at en samlet opposisjon nå står bak, skriver VG.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag