*Nettavisen* Nyheter.

- Regjeringskvartalet og Utøya var «fyrverkeriet»

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Anders Behring Breivik mener at massedrapene 22. juli bare var «fyrverkeriet» til lansering av det virkelige verket.

19.04.12 17:11

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Dagen etter terroraksjonen på Utøya og i Regjeringskvartalet, sa Anders Behring Breivik:

- Det som skjedde i går var bare fyrverkeriet rundt presentasjonen av kompendiet.

- Jeg er kun selgeren av et budskap, sa Breivik i retten torsdag.

Men Breivik har i politiavhør også sagt at hans skriftlige verker er et verk som skal rettferdiggjøre politisk motivert vold.

Jeg har tidligere sagt at den rapporten er verdiløs. Den er som kjent skrevet av Asbjørnsen og Moe

I Oslo tingrett har statsadvokat Svein Holden begynt å bore i hvorfor Anders Behring Breivik egentlig begynte å skrive sitt manifest og sitt kompendium.

Når fikk Breiviks voldstanker?

Anders Behring Breivik kalte rapporten til psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim for et eventyr, og kalte de to for «Asbjørnsen og Moe».

Psykologene mener at Breivik fikk ideen om en voldelig aksjon først i 2009, og ikke i etter drapet på Benjamin Hermansen i 2001, slik Breivik hevder.

- Jeg startet den operasjonelle fasen i 2009, og da tror psykologene at jeg fikk disse tankene i 2009, sa Breivik i retten.

- Jeg skal si deg noe Breivik. Jeg tror også at du ikke begynte å tenke på en voldelig aksjon før 2009, sa aktor Svein Holden og visteblant annet til at flere viktige faktorer i planleggingen skjedde først i 2009 - blant annet opprettelsen av Geofarm.

Breivik selv har tidligere sagt at han i begynnelsen av kontakten med Knights Templar hadde en «kapitaliseringsfase» fra 2002 til 2006, og at han etter dette begynte å tenke på å selv gjennomføre en voldelig fase, mens selve gjennomføringen aktivt startet i 2009.

Var det selgeren Breivik som ville selge sitt egenskapte budskap, eller har han fått et oppdrag fra gamle nasjonalistiske serbiske soldater gjennom organisasjonen Knights Templar?

Startet skrivingen etter spillperioden
Først fem år etter at Anders Behring Breivik - ifølge ham selv - fikk oppdraget med å skrive kompendiet om Knights Templar, startet han arbeidet.

HTML EMBED

Sommeren 2007 var han ferdig med en over ett års spillperiode. Han hadde spilt World of Warcraft og krigssimulatoren Call of Duty. Nå var han, ifølge ham selv, klar til å ta fatt på oppdraget han skal ha fått av Knights Templar i London i 2002.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Aktor Svein Holden synes det er rart at de gamle serbiske «krigsheltene» som stiftet Knights Templar, skal ha gitt unge Breivik i oppdrag å blant annet beskrive militærtaktikk i det omfattende kompendiet.

- Fikk du ikke noen reaksjon på at du startet med kompendiet først fem år etter at du fikk oppdraget? spurte Holden.

- Jeg ønsker ikke å snakke om kontakten, svarte Breivik.

- Hvorfor du Breivik?
Det skinner igjennom i statsadvokatens spørsmål at han har liten tro på at gamle serbiske soldater skal ha gitt unge Breivik - som ikke engang hadde gjennomført førstegangstjeneste - i oppdrag å lage det skriftlige fundamentet for en militant europeisk gruppe. Påtalemyndigheten har også gjort det klart at de ikke tror at Knights Templar eksisterer. Det var temaet onsdag.

- Frykter du at det kan bli oppfattet som en klipp og lim verk som du satte sammen på gutterommet? spurte Svein Holden.

- Det kan ikke bli oppfattet som et klipp og lim verk. Det ER et klipp og lim verk. 50 prosent er ting jeg har lånt av andre og satt sammen. Den andre delen har jeg laget selv, sa Breivik.

- Er ikke enig i alt
I retten ønsket ikke Breivik å gå i detalj på når han skal ha fått overlevert 50 sider med informasjon som dannet grunnlaget for kompendiet. Breivik beskrev kompendiet som en kladd, og noe som ikke var ferdig da han gikk til aksjon. Breivik sa også at han selv ikke var enig i alt som sto i kompendiet.

- Så du dreper 77 mennesker uten at du er helt sikker på innholdet i kompendiet? spurte aktor statsadvokat Inga Bejer Engh.

- Kompendiet er ikke mine meninger, men det er veldig mange andres meninger. Jeg er med i et nettverk. Jeg ble bedt om å lage et kompendie og distribuere det, og jeg er enig i nesten alt. Det er noen få ting jeg ikke er enig i. Man må også ta hensyn til andre. Når formålet er å forene tre grupper, så må man også gi av egne interesser for å komme til en konsensus, sa Breivik.

Nettavisen følger utspørringen av Breivik i retten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.