Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Reglene var ikke vanskelige

Foto: Roald, Berit (Scanpix)
Sist oppdatert:
Klar tale fra førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i sin prosedyre torsdag.

I bedragerisaken mot Magnus Stangeland og Anders Talleraas er det ifølge Økokrim rekke uavklarte spørsmål, men regelverket til pensjonsordningen på Stortinget var enkelt å forstå.

- Vi har fått høre om en pensjonsordning som var helt basert på tillit og under en kontroll som så å si var ikke-eksisterende. Enkelte tolkningsspørsmål var lite avklart. Og vi har hørt en sekretær som med lite spesialkunnskap lett kunne blitt overkjørt av enkeltrepresentanter, sa førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim da hun startet sin prosedyre i pensjonssaken torsdag.

Hun hevdet regelverkets «i sin kjerne» ikke var til å misforstå:

  • Kriteriene for å få pensjon etter 75-årsregelen (summen av alder og tjenestetid).
  • Konsekvensene av overskridelse av inntektsgrensen (bortfall av rett til pensjon).
  • Hvilke inntekter som skulle regnes med i inntektsbegrepet i pensjonsloven (alle pensjonsgivende inntekter bortsett fra kapitalinntekter).

I løpet av torsdagen kommer retten til å høre argumenter, som etter Økokrims mening må overbevise den om at Magnus Stangeland og Anders Talleraas er skyldige i grovt uaktsomt bedrageri.

Stangeland selv tør ikke tro, men sa på vei inn i retten torsdag at han «håper» på frifinnelse. Både Stangeland og Talleraas mener de er ofre for et vilkårlig system med diffuse grenser og villedende informasjon.

- De tiltalte påberoper seg å ha vært i god tro. Da blir det et spørsmål om rettsvillfarelse, men det er bare den rettsvillfarelse som ikke kan legge gjerningsmannen til last, som er egnet til å frifinne. Hvis man lar være å oppklare en misforståelse, rammes det av loven, sa Roscher.

Les også:Her er dokumentet de kriger om

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!