*Nettavisen* Nyheter.

- Reisegründer ble trygdesvindler

Calahonda Foto: (Nettavisen/Panoramio)

Det mener påtalemyndigheten som har tiltalt kvinnen for å ha mottatt trygd mens hun skaffet ferieleiligheter til reiselystne nordmenn.

19.01.11 10:06

Kvinnen var 53 år gammel og uføretrygdet da hun i 1998 begynte å videreformidle leiligheter til nordmenn som ferierte på Spanias solkyst. Fram til 2006 mottok hun uførepensjon samtidig som hun drev firmaet sammen med familien.

Nå har påtalemyndigheten tiltalt kvinnen for å lure til seg 1,14 millioner kroner. Påtalemyndigheten mener at kvinnen skulle ha meldt fra til NAV om at hun hadde inntektsgivende arbeid gjennom sitt firma.

100 utleieboliger
I et intervju med et svensk reisemagasin fortalte kvinnen at selskapet skulle være en hobby, men at det utviklet seg til et populært formidlingsbyrå. Artikkelen forteller at firmaet hadde 100 små og store utleieenheter langs den sørlige middelhavskysten rundt Malaga.

- Vi har villaer på gangavstand fra matbutikk, strand og restaurant, og de er av beste kvalitet. Vi er strenge med hva vi tar inn. Det skal være av beste kvalitet, sier kvinnen til magasinet. I artikkelen blir hun titulert som deleier. En annen kvinne, som er daglig leder, forteller at det store markedet er korttidsleie.

- Hobby
Når hun møter i Oslo tingrett i mai vil hun derimot fortelle at bedriften var langtfra så vellykket som hun ga inntrykk av til magasinet. I tillegg mener kvinnen at bedriften for hennes del var en hobby, og at arbeidet ble utført av familiemedlemmer og andre ansatte når bedriften tok av.

I følge hennes advokat har påtalemyndigheten tatt utgangspunkt i totalt 4,3 millioner kroner som har kommet inn til firmaet gjennom kvinnens konto. Hennes selskap behold 25 prosent av leieinntektene, mens resten gikk til eierne av utleieboligene.

- Man har kommet fram til at hun satt igjen med 1,2 millioner kroner og at hun derfor ikke skulle hatt uførepensjon, men det er ikke tatt hensyn til alle kostnadene ved firmaet, sier hennes forsvarer Hans-Erik Thorsberg til Nettavisen.

- Gikk konkurs
Han mener at man må ta hensyn til annonsekostnader, lønnskostnader og andre utgifter når man skal beregne hva kvinnen virkelig satt igjen med. Fra 1999 til 2006 som tiltalen gjelder mener han at det var langt fra 1,2 millioner kroner kvinnen kunne ta ut fra bedriften.

I 2008 gikk bedriften konkurs. Thorsberg sier at det ikke hadde noe med straffesaken mot kvinnen å gjøre, men at de økonomisk dårlige tidene også tok knekken på kvinnens selskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.