*Nettavisen* Nyheter.

- Reitan er født med sølvskje i munnen

Foto: NTB Scanpix

ICA-sjef angriper Rema-sjef på Facebook.

16.01.13 10:20

Ica-sjef Thorbjørn Theie retter tungt skyts mot Rema-sjef Ole Robert Reitan.

På sin åpne facebookprofil fyrer han løs:

«En spesiell dag på jobben, men dårlige tapere har jeg aldri hatt noen spesiell sans for. Utrolig overraskende tenkte jeg først – men er du født i "medvind og med sølvskje" er kanskje et nederlag mer vondt enn for oss "vanlige"?», skriver Theie profilen sin, ifølge avisen Varden.

Theie ser nå ut til å ha stengt profilen sin.

Leder med tap

I Reitan-leiren fnyser man av utspillet.

– Ole Robert Reitan har ledet REMA 1000 siste 10 år: Tredoblet omsetningen, femdoblet resultatet, tatt markedsandeler hvert år, gjort REMA 1000 til en av Norges beste arbeidsplasser, vunnet blant annet arbeidsmiljøpriser og Handelsprisen. De kjedene Theie har ledet har dessverre tapt de fleste årene. Slike facebookutspill får derfor stå for Theies egen regning, sier Solfrid Flateby, kommunikasjonsdirektør i Reitangruppen til NA24 Nettavisen.

Det var mandag det ble kjent at Ica og NorgesGruppen inngår et samarbeid. Avtalen innebærer at NorgesGruppen overtar innkjøp og store deler av distribusjon for Ica-kjeden. Sistnevnte har i flere år slitt med røde tall og har gjennomført mange tiltak for å bedre resultatet.

Broilere

Ica forhandlet verken med Rema 1000 eller Coop, før kjeden inngikk samarbeid med Meny- og Kiwi-eier NorgesGruppen. Det liker Ole Robert Reitan dårlig.

Reitan-sjefen omtalte direktør Thorbjørn Theie og NorgesGruppen som en gjeng med broilere i tirsdagens utgave av Dagens Næringsliv.

Det er altså dette som har fått Ica-sjefen til å koke over på Facebook.

Samarbeidsavtalen innebærer en samordning av distribusjon og logistikk mellom ICA Norge og NorgesGruppens grossistselskap, Asko. ICA beholder distribusjonen i Oslo, Akershus og Østfold, samt deler av Buskerud, Vestfold, Hedmark og Oppland. Det utgjør totalt over 40 prosent av dagens distribusjonsvolum.

Dårlig nytt

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) synes ytterligere konsentrasjon av matkjedenes makt er svært dårlig nytt, men han kan ikke stanse avtalen mellom NorgesGruppen og ICA.

– Dette vil høyst sannsynlig få negative følger, både for forbrukerne og produsentene. Hvis bare to-tre personer blir sittende som innkjøpssjefer, får de en enorm makt, sa han til NTB på samme dag som avtalen ble kjent.

I 1992 solgte Stein Erik Hagen 30 prosent av Rimi-kjeden til svenske ICA AB, før han senere selger ytterligere 15 prosent til samme selskap. Underveis solgte han flere eierandeler. I 2004 solgte Hagen sin siste eierandel til ICA og Royal Ahold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.