- Reitan må gå

Foto: Solum, Stian Lysberg (NTB scanpix)

Offentlig storaksjonær i korrupsjonsjagede Yara mener at det ikke er samsvar mellom handlinger og regler.

04.02.14 06:06

Kommunal Landspensjonskasse (KLP) er en av de største investorene på Oslo Børs med en forvaltningskapital på 375 milliarder kroner. I Yara eier de rundt en prosent av selskapet.

I over tre år har KLP sittet på sidelinjen og fulgt med korrupsjonssaken som rir den statsdominerte gjødselgiganten. Den siste tiden har de stilt en rekke spørsmål, og fått svar, fra ledelsen i Yara.

KLP er ikke fornøyd.

- Styreleder må bære ansvaret for den tvilen vi har til at saken ikke er håndtert tilstrekkelig, og at den ikke har fått tilstrekkelig konsekvenser. Utover det vil vi ikke gå inn på enkeltmedlemmer, sier leder for ansvarlige investeringer i KLP Jeanett Bergan til DN.

Med andre ord er det også andre medlemmer av styret som bør vurderes å bli skiftet ut.

Reitan ikke enig

Styreleder Bernt Reitan i Yara er ikke enig med Bergan og KLP.

- Det er deres vurdering. Jeg mener at vi har gjort et veldig omfattende arbeid for å rette opp det som det vises til. Vi har hatt møter med dem. Vi har redegjort for det også i brev. For øvrig har jeg ikke noen kommentar nå før jeg har fått sett hva som står der, sier Reitan til DN.

KLP er i tvil om hvorvidt Yara følger sitt eget anti-korrupsjonsregelverk. I et innlegg i DN skriver KLP blant annet:

  • Manglende reaksjon på varsler om mulig korrupsjon
  • Sentral plassering av siktede ansatte
  • Omstendigheter rundt avgang av sentrale medarbeidere innenfor etikk- og kontrollområdet
  • Samt ytterligere problematiske transaksjoner

Foto: Johnny Syversen (KLP)

Videre i innlegget skriver KLP:

«I Yara-saken spiller både sekretessejurisdiksjoner og manglende åpenhet om eierforhold og selskapsstruktur en rolle i det å skjule de ulovlige transaksjonene.»

«Økningen i bruk av skatteparadiser og skjulte kapitalstrømmer har vært stor. Det er vanskelig å se hvordan og i hvilken grad dette påvirker kapitalmarkedet.»

Tiltale mot fire Yara-topper

I januar i år tok Økokrim ut korrupsjonstiltale mot fire tidligere Yara-topper for overtredelser av straffelovens § 276a, jf. § 276b.

De fire er konserndirektør Tor Holba, direktør Daniel Clauw, direktør Ken Wallace og tidligere konsernsjef Thorleif Enger. Alle fire er siktet for forhold i Libya, mens Enger, Clauw og Wallace også er siktet i India.

LES HER: Fire Yara-topper tiltalt for korrupsjon

Koffert full av penger

Nettavisen NA24 kun i 2012 avsløre at Yaras konsernsjef siden 2008, Jørgen Ole Haslestad, hadde fraktet over landegrenser en koffert med penger til såkalte «Nützliche Aufwendungen» da han var leder i den tyske giganten Siemens.

- Det er klart at det var noen tusen dollar som jeg hadde med, sa Yara-sjefen til Nettavisen NA24.

LES HER: Dro fra land til land med penger i kofferten

Til Nettavisen NA24 sa Haslestad videre:

- «Nützliche Aufwendungen» - «nyttige utgifter». Sier det deg noe?

- Ja, altså. Opp gjennom tiden har reglene for hvordan man kan benytte konsulenter og selskaper til å fremme sin egen posisjon i forskjellige kontraktssammenhenger, forandret seg voldsomt.

- I en sånn sammenheng så kunne man da ha «Nützliche Aufwendungen», hvor man da brukte disse tingene i en viss periode, som da etter hvert ble stilt krav til at man ikke skulle gjøre det.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

10 milliarder i bøter

I Siemens ledet Haslestad divisjonen Industrial & Services Solutions (I&S) fra 1. oktober 2001. I&S hadde rundt 35.000 ansatte og omsatte for rundt 70 milliarder kroner på slutten av Haslestads regjeringstid.

I en rapport fra US Securities and Exchange Commission (SEC), da forliket med Siemens ble offentliggjort i desember 2008, står det at I&S-divisjonen utbetalte nærmere 130 millioner kroner i bestikkelser, ved 89 anledninger, i perioden 12. mars 2001 til 30. september 2007.

LES HER: Håndplukket fra verdens mest korrupte selskap

«Korrupsjonen involverte ansatte på alle nivåer»

I desember 2008, kun noen måneder etter at Haslestad forsvant, ble Siemens dømt til å betale tyske og amerikanske myndigheter svimlende 10 milliarder kroner i bøter for sin utstrakte korrupsjonsvirksomhet.

- Dette systemet av bestikkelser som Siemens hadde etablert, hadde ingen grenser, verken i omfang eller geografisk område, sa Linda Chatman Thomson, direktør i SEC.

Haslestad var styremedlem i Yara fra 2004 fram til han tiltrådte som Yaras konsernsjef 1. oktober 2008.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag