RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Rekordvarmt i september

Foto: Farid Ighoubah
Årets september blir trolig den varmeste noensinne. Mildtværet fortsetter, selv om det neppe blir flere dager med 20 grader.

Hos Storm Weather Center tar man fortsatt noen forbehold om en kald avslutning på måneden. Men værmeldingene er gode – temperaturmessig, i alle fall. Dermed ligger det an til rekord ved månedsslutt.

– Denne måneden har vært veldig spesiell, og blir uansett en av de varmeste september-månedene vi noen gang har hatt. Rekorden fra 1999 lyder på 15,6 grader i middeltemperatur, og så langt ligger vi like bra an denne måneden, sier meteorolog Hilde Holdhus ved Storm Weather Center til iBergen.no.

Åtte dager over 20
Så langt i september har Bergen hatt åtte dager hvor gradestokken har krøpet over 20 grader. I september 1999 skjedde det hele elleve ganger. Men i år har vi rekorden på 27,1 grader fra 14. september å slå i bordet med. Det veier en del opp på statistikken i forhold til for sju år siden. Dessuten har det i år vært jevnt varmt hele måneden.

– Faktisk har vi bare hatt tre dager hvor temperaturen har vært under 15 grader, forteller Holdhus.

– Hva er årsaken til varmen denne måneden?

– Vi har hatt veldig mye vind fra sørøstlig retning, som har dratt med seg varm luft sørfra. I begynnelsen av måneden hadde vi også et stort høytrykk over oss, med varm luft fra Middelhavet, forteller Holdhus.

Mildt, men grått
Selv om 2006 ser ut til å bli spesielt, er det ikke uvanlig at september havner over normalen. Siden 1998 har måneden ligget en til to grader over den vanlige middeltemperaturen for september, som er på beskjedne 11,2 grader.

– Hvordan ser det ut for slutten av måneden?

– Det blir ikke spesielt kaldt, og vi kan vente oss temperaturer på mellom 15 og 20 grader ut måneden. Men det blir relativt grått, med litt regn. Det er vel også tvilsomt om vi får flere dager med temperatur på over 20 grader, sier Holdhus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere