Gå til sidens hovedinnhold

- Rengjøring er bra for psyken

Enda en god grunn til å gjøre rent hjemme.

(SIDE2): Å gjøre rent hjemme så svetten renner forbedrer ikke bare huset, men din mentale helse også. I hvert fall ifølge en ny studie publisert i British Journal of Sports Medicine. Det melder BBC News torsdag.

Kan dempe depresjoner
Bare 20 minutter med trening i uka, fra rengjøring til jogging, kan nemlig ha en innvirkning på lette depresjoner. Og jo lengre og oftere du holder på, jo bedre effekt. Det var forskere ved University College London som gjennomgikk en studie gjort med 20.000 mennesker, hvor de kartla deres ukentlige treningsvaner og helsetilstand.

De fant at trening blant de middelaldrende og eldre kan forsinke aldringsprosessen, og at personer som lider av stress eller angst har mindre sannsynlighet for å ta del i fysisk aktivitet.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

I en annen skotsk helseundersøkelse rapporterte 3000 mennesker om stress eller angst. Etter forskernes kartlegging viste det seg at jo mer aktive de var, dess mindre sannsynlighet hadde de for å lide av depresjoner. Ved å utøve fysisk aktivitet minst en gang i uken ble risikoen redusert med 33 prosent, og ved å gjøre rent eller å gå en tur reduserte de risikoen med 20 prosent.

Men, lett støvtørking eller å rusle til bussholdeplassen ga ingen reduksjon. Aktiviteten måtte være sammenhengende i 20 minutter og det viste seg at det var liten effekt dersom ikke man ble andpusten av treningen.

Forebygger plager
En av teoriene for hvorfor fysisk aktivitet hjelper forklares med at det forebygger mot en rekke plager som depresjon, glucoseintoleranse, kardiovaskulære problemer og betennelse.

- Mange studier foreslår at trening er bra for den mentale helsen, men for første gang har vi funnet ut hvor mye trening som utgjør en forskjell, sier Mark Hamer ved University College London.

- Men vi står overfor en «høna eller egget» problematikk her fordi de som lider av stress og angst har mindre sannsynlighet for å utøve fysisk aktivitet i utgangspunktet.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES FLERE HELSESAKER HER

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget