*Nettavisen* Nyheter.

- Rentehoppet utsettes

Sentralbanksjef, Svein Gjedrem, Norges Bank Foto: Meek, Tore (Scanpix)

Den økonomiske veksten er svakere enn ventet. Dermed blir det vanskeligere for Norges Bank å heve styringsrenten.

Den økonomiske veksten i Norge var langt svakere enn ventet i fjerde kvartal. I fjorårets siste tre måneder steg norsk fastlands-BNP med 0,3 prosent. Markedet ventet 0,8 prosent vekst, mens Norges Bank hadde et anslag på 0,6 prosent. I tillegg ble veksten fra 2008 til 2009 oppgitt til minus 1,5 prosent.

Økonomene mener nå at det kan gjøre det vanskelig for Norges Bank å øke styringsrenten på kommende møte i mars.

- Samlet var tallene svakere enn Norges Bank la til grunn i oktober. I Norges Banks rentebane var det omtrent like sannsynlig med renteøkning i mars som i mai. Dagens tall trekker i retning av at neste renteøkning kommer i mai, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets i en kommentar.

Lavere vekst
Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets sier at det private forbruket vokser sterkt, som forventet, men bortsett fra det er bildet på etterspørselssiden på den svake siden.

- Lavere vekst i offentlig etterspørsel enn forventet, fallende investeringer som forventet, og et overraskende svakt tall for fastlands-eksport, skriver Bruce i en kommentar.

Han legger til at dagens tall fremdels viser at økonomien snuddde i andre kvartal. Men det er veldig moderat og betydelig under Norges Banks anslag fra pengepolitisk rapport i oktober. Ledigheten har også vært på den svake siden i forhold til Norges Banks anslag.

- Alt i alt er dagens tall klart svakere enn Norges Bank har sett for seg. Vi tror ikke sentralbanken kommer til å heve renten i mars etter dette. En sterk krone peker i samme retning. Neste renteøkning kommer i mai. Derette får vi to renteøkninger i andre halvdel av 2010, skriver Nordea-økonomen.

Tror rentebanen senkes
Ikke alle tror at rentehevingen blir utsatt. Hos Handelsbanken står de fast med sitt syn.

- Vi venter fortsatt at Norges Bank vil heve renten med 25 basispunkter i mars, selv om de mener at sannsynligheten for dette nå er blitt mindre, skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken.

Handelsbanken tror at dagens tall åpner for at Norges Bank vil senke rentebanen.

- Vi har ennå ikke konkludert med hva dette vil bety for våre renteanslag. Uansett tror vi at sannsynligheten for at Norges Bank vil senke rentebanen på lengre sikt har økt, skriver Syed.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.