RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Renten opp til 5,25 prosent

Sist oppdatert:
SSB tror Norges Bank når rentetoppen med to rentehevinger til.
SSB presenterte torsdag sitt syn på utviklingen i norsk økonomi.

I rapporten Økonomiske analyser 4/2007 legger SSB til grunn at styringsrenten vil bli satt opp fra 4,75 prosent med ytterligere 0,5 prosentpoeng gjennom de neste fire-fem måneder.

- Gjennomsnittlig utlånsrente kan da etter hvert komme opp i rundt 6,5 prosent. Renteforskjellen til euro vil øke, noe som vil styrke kronekursen, skriver SSB i en pressemelding.

Venter lavere vekst
- Etter fire år med konjunkturoppgang fortsatte produksjonen å øke i høyt tempo i 2. kvartal i år, men med avtakende vekst. Den høye aktivitetsveksten har slått ut i meget høy etterspørsel etter arbeidskraft, og sysselsettingsveksten er rekordhøy. Dette er muliggjort gjennom en kraftig nedgang i arbeidsledigheten, stor arbeidsinnvandring og økt yrkesaktivitet. Arbeidsledigheten er i løpet av to år nær halvert og har kommet ned til nivåer vi ikke har sett siden midten av 1980-tallet, konstaterer SSB.

SSB venter at veksten vil avta noe i tiden fremover.

- Den kraftige produksjons- og sysselsettingsveksten norsk økonomi har sett de siste årene, ventes å modereres noe i tiden framover. Arbeidsledigheten ventes likevel å gå ytterligere litt ned og holde seg lav. Dette bidrar til høy lønnsvekst framover og noe økt inflasjon.

- Mer hauk
Handelsbanken Capital Markets skriver i en kommentar til rapporten at SSB inntar et mer haukaktig syn.

SSB oppreviderer BNP-veksten i perioden 2007-2010 og for inneværende år opp til 5,1 prosent. Norges Banks anslag er 4,25 prosent.

- Selv om SSB ikke kommenterer uroen i finansmarkedene, viser deres haukaktige anslag at de ikke forventer at uroen vil påvirke norsk økonomi, mener makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken.

Høy lønnsvekst
SSB venter at lønnsveksten vil holde seg høy fremover.

- Vi regner med at lønnsveksten vil holde seg høy også framover. Inflasjonen målt ved tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) har økt noe gjennom det siste året, men var i juli fremdeles bare 1,4 prosent. Vi venter at den vil øke gradvis, til 1,8 prosent som gjennomsnitt i 2008 for så å nå 2,3 prosent i 2010. Markert vekst i elektrisitetsprisene utover høsten og inn i 2008 ventes å øke veksten i den samlede konsumprisindeksen, fra 0,8 prosent i år til 2,7 prosent neste år, skriver SSB.

Lavere boligvekst

- Husholdningenes konsum har vokst meget sterkt, men det er i det siste tendenser til at veksten modereres noe. Renteøkningene bidrar til at denne utviklingen vil fortsette en tid. Boliginvesteringene økte lite siste kvartal og vi venter en beskjeden utvikling framover. Nivået på boliginvesteringene er imidlertid høyt. Vi antar at boligprisene framover vil øke med noe mindre enn den generelle prisstigningen, tror SSB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere