RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Renten skal videre opp

Sist oppdatert:
Glem rentestopp. Norges Banks styringsrenter skal videre opp, sier visesentralbanksjefen.
Det går frem av Jarle Bergos manus i en tale han torsdag formiddag holdt på Sparebankforeningen og Norges Finansforbunds (NFF) bransjeseminar.


Norges Banks styringsrente ligger i dag på 4,75 prosent og sentralbanken indikererte tidligere i sommer at renten skal videre opp til 5,75 prosent ved midten av neste år.

I det siste har imidlertid flere makroøkonomer justert ned anslagene for norske renter, blant annet som følge av faren for at kronen skal bli for sterk.

Visesentralbanksjef Jarle Bergo slår i dag fast at Norges Bank ikke er ferdig med å heve renten.

- Fortsatt oppjustering

- Den sterke veksten vi har opplevd de siste årene, er ikke opprettholdbar over tid, sier Bergo.

- Vi har en svært høy kapasitetsutnytting med knapphet på arbeidskraft i mange sektorer. Pengepolitikken må innrettes slik at vi bringer inflasjonen opp mot målet samtidig som vi unngår en overoppheting i realøkonomien. Bildet fremover er altså en fortsatt oppjustering av renten mens veksttakten i økonomien dempes, sier visesentralbanksjefen.


- Vet ikke konsekvensene

Bergo går nøye gjennom uroen som har preget i internasjonale finansmarkeder den siste tiden, og spør seg om dette kan slå ut med stor tyngde i norske finansmarkeder og om det kan ha alvorlige kosnekvenser for vekst og sysselsetting i Norge.

- Vi vet ikke hvor lenge uroen vil vare, og heller ikke hvilke realøkonomiske konsekvenser den vil få. Så langt har ikke uroen ført til vesentlige revurderinger av vekstutsiktene internasjonalt, sier Bergo.

Han minner samtidig om at OECD har revidert ned vekstanslagene for 2007 noe, særlig for USA og enkelte europeiske land, og IMF har indikert at de vil gjøre det samme.

Usikkerhet

- Usikkerheten for 2008 er trolig større, men så langt synes de fremvoksende økonomiene å være lite berørt av uroen, noe som gir håp om fortsatt høy vekst for verdensøkonomien under ett. Uroen har ført til et fall i de kortsiktige renteforventningene, særlig i USA. Langsiktige renter har også gått ned. Renteforventningene har falt noe også i Norge, understreker Bergo.

Bergo minner også om at hva vi har sett utenlands er egentlig mer en likviditetskrise bunnet i usikkerhet om verdsetting av aktiva og fordeling av tap mellom institusjoner, enn størrelsen på tapene i seg selv.

Gjeldsbelastingen

Bergo advarer også om at husholdningenes gjeld og formue er skjevt fordelt og kan skape problemer men at husholdningenes finansielle stilling likevel god er god.

- Slik vi måler den, er formuen nesten fire ganger høyere enn husholdningenes samlede lån. Gjeld og formue er imidlertid skjevt fordelt, noe som kombinert med et eventuelt markert omslag i boligmarkedet kan skape problemer for utsatte grupper.

- Forventer god vekst

- Samlet sett er likevel den økonomiske situasjonen i husholdningene god. Arbeidsledigheten er uvanlig lav, men må forventes å øke noe på mellomlang sikt. Det forventes fortsatt god vekst i husholdningenes disponible inntekt fremover. Den lange perioden med sterk vekst i gjeld og boligpriser har imidlertid bidratt til at sårbarheten i husholdningenes finansielle stilling har økt, konstaterer Bergo.

Norges Bank har publisert manuset til talen og opplyser at manuskriptet bygger på vurderingene gitt på Norges Banks pressekonferanse etter rentemøtet i hovedstyret 15. august, rapporten Finansiell stabilitet 1/07 og tidligere foredrag.

Neste rentemøte i Norges Bank er onsdag 26. september.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere